Křižovatka ve tvaru T, nebo kruhový objezd? Náměstí Míru změní vzhled - www.rovnost.cz 29.6.2015

29.06.2015 18:44

Brno - Tramvajová smyčka linky číslo 4 na náměstí Míru se do pěti let úplně změní. Dělníci tam postaví kruhový objezd. Místní se bojí, že poznamená vzhled Masarykovy čtvrti.
 

Centrum jedné z nejkrásnějších brněnských vilových čtvrtí do pěti let čeká velká proměna. Na náměstí Míru plánuje magistrát úplně jinou křižovatku. V úvahu připadají dvě varianty, jak po opravách bude náměstí v Masarykově čtvrti vedle parku na Kraví hoře vypadat. „Buď na tramvajové smyčce vznikne nová křižovatka ve tvaru T, nebo kruhový objezd. Přikláníme se k druhé možnosti," informoval vedoucí dopravního odboru brněnského magistrátu Vladimír Bielko.

Podle něj dělníci náměstí přestaví za čtyři až pět let. „Připravili jsme zatím projektový návrh. Nemáme ještě vyčíslené, kolik přestavba bude stát," doplnil Bielko.

Do zhodnocení návrhu se zapojila také dopravní komise městské části Brno-střed. „Přikláníme se spíše k verzi s kruhovým objezdem. Máme k ní několik připomínek. Proto chceme vypracovat ještě třetí verzi," vysvětlil místostarosta Brna-středu a předseda dopravní komise městské části Jiří Švachula.

Jedním z problémů oprav je, že lidé na náměstí nenastoupí z jednoho místa zároveň na tramvaj i autobus. Dělníci dál při stavbě kruhového objezdu zbourají asi dva metry široký pruh vedlejšího parku. „Je to jen kousek, ale kruhový objezd by neměl ukrajovat nedostatkovou zeleň," doplnil Švachula.

Objezd považuje za příliš velký. Vznikne těsně před kostelem svatého Augustina. „Teď před ním vede silnice. Když mají lidé v kostele svatbu, mohou před chrámem zastavit s autem. Po rekonstrukci to nepůjde," upozornil Švachula.

O přestavbu se začalo zajímat také Občanské sdružení Masarykova čtvrť. „Dopravní podnik nás do plánů rekonstrukce nezapojil, abychom měli také připomínky. Plány myslí především na řidiče. Neřeší například zavedení zóny se sníženou rychlostí," postěžovala si Jitka Havlová ze sdružení. Dodala, že kruhovým objezdem se náměstí Míru do budoucna úplně změní.

Mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová upozornila, že městská firma ještě s obyvateli Masarykovy čtvrti plánuje změny probrat. „Jde zatím o studii. Až se magistrát a další dotčené instituce k projektu vyjádří, vypracujeme projektovou přípravu. K té konečné přizveme místní, ať nám řeknou své námitky," upřesnila mluvčí.

Tento přístup se přesto nelíbí některým místním. „Nevím, proč nás do plánu nezapojí už na začátku. Kruhový objezd je velká věc a náměstí poznamená," prohlásil místní Lukáš Petřvald.

S opravami na náměstí Míru je spojená celková rekonstrukce Údolní ulice od zastávky Komenského náměstí v centru města, o které už před časem Brněnský deník Rovnost informoval. „V první fázi dělníci musejí opravit ulici až k zastávce Úvoz. V druhé fázi nás čeká změna náměstí Míru. Dělníci v ulici opraví kanalizaci a vodovod, dopravní podnik se připojil s opravami kolejí," upřesnila mluvčí Hailichová.

Dodala, že opravy Údolní ulice začnou příští rok. Na náměstí Míru se podle Bielka z dopravního odboru dělníci dostanou nejdřív za čtyři až pět let. „Nejprve dokončíme opravu Údolní ulice až po zastávku Úvoz. Potom budeme pokračovat nahoru na náměstí. Vše je ještě v počátcích," doplnil Bielko. A dodal, že sto metrů opravené ulice vyjde na třicet milionů korun.

Autor: Ema ZezulováAlžběta Nečasová

Zdroj: https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/krizovatka-ve-tvaru-t-nebo-kruhovy-objezd-namesti-miru-zmeni-vzhled-20150629.html

Zpět