KAM vrací do hry Wilson 2 a snad ještě horší! Vyjádřete se do 3.11. v anketě!

25.10.2020 17:45

Kancelář architekta města – zatímco my všichni řešíme spíše životní obtíže s koronavirem – finalizuje zadání k soutěži na budoucí podobu nám. Míru. Je to vlastně nejdůležitější část – jaké budou podmínky soutěže, takové bude naše náměstí Míru.

Kompletní aktuální návrh, ke kterému se vyjadřovala MČ Brno-střed, najdete ZDE.

Bohužel stávající podoba návrhu není pro nás vůbec příznivá:

Vedle neveřejného jmenování poroty bez jediného (nepolitického) zástupce z naší čtvrti se (také) neveřejně připravilo zadání, v němž Kancelář architekta města chce objemný objekt vysoký až 19 metrů s až 60 byty (z nichž 15 bude patřit jen a jen majitelům Brněnky (!) a další mají být třeba byty startovací či sociální) a skoro 90 parkovacími (vesměs soukromými) podzemními místy. Přitom preferované volnočasové centrum má mít jen jeden sál a dvě klubovny – jen pro zajímavost prodejna Brněnka bude mít o 66 % větší rozlohu než CVČ. Dnes je v areálu cca 2500 m2 zelených ploch, KAM se spokojí jen 1000 m2 zahrady atd. atd.

Náměstí dále chtějí připravit i na trhy či jarmarky (v situaci, kdy se sotva uživily obchůdky v okolí), což bude znamenat dle všeho realizaci na úkor zeleně.

Na všem by nejvíc „vydělali“ majitelé Brněnky – dnes mají prodejnu v ploše určené zeleni a nemohou tak nic rozšířit – KAM je ochoten jim ale „dát“ nejen celé vlastní podzemní patro parkování, přízemí na obchod, ale i 4 další podlaží bytů!

Opakujeme, že proti bytům jako takovým nic nemáme, ale máme za to, že přeci jen Mírák je hodně cenná lokalita a tyto byty zrovna bytovou situaci v Brně nespasí, když jinde jich lze postavit mnohonásobně více. Máme obavu ze vzájemných rušivých vlivů (jen si srovnejte protesty lidí z Jakubského náměstí) a z navyšování objemu zástavby. Navíc proti navyšování stavyb o byty jsou místní setrvale, což KAM zjevně neustále ignoruje!

KAM k celému natočil video a na nestydatě krátkou dobu jednoho týdne umožnil lidem se k zadání vyjádřit na internetu - co na tom, že všichni nyní řeší podstatnější  věci – KAM si jede neúprosně za svým: za druhým Wilsonem!!! 

 

Prosíme Vás proto, abyste do 3. listopadu napsali v této anketě:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScqHpIZl9CamuWFD7ePwv5EYfPR6XcU5YqiuYOGihOnE_H5VQ/viewform

že si náměstí Míru přejete bez bytů a velké zástavby, naopak s prioritním využitím pro veřejnost v podobě většího volnočasového centra s tělocvičnou.

Zpět