Jedná se o vrácení bývalého vojenského areálu městu

12.07.2017 22:00
V tomto období na průběhu července 2017 se jedná o tzv. odsvěření bývalého vojenského areálu na Lerchově, tzn. že by správa přešla z městské části Brno-střed, které se "vymlouvá" na nedostatek financí (přitom pošilhává po projektech za desítky milionů jinde), zpět na město Brno.
Částečně může být jedno, kdo to spravuje - když nebude chtít nás tam pouštět nebo slyšet vox populi, tak nezáleží na tom, zda sedí na malé nebo velké radnici. Ale přeci jen jsme si mysleli (přese vše, co bývalá vedení kolem areálu doslova napáchala), že by o tomto cenném území mělo rozhodovat spíše Brno-střed, konečně dát na lidi a výsledky všech dosavadních anket a petic, a ne takto "vyklidit pozice".

 

Mediální ohlasy:

Článek z Mladé fronty dnes Areál z kauzy Wilson radnice Brno-střed už nechce najdete ZDE.
 

Reportáž z České televize najdete ZDE.

Chátrající vojenský areál 

11.07.2017 - Česká televize - Události v regionech Brno 

Autor: Měchurová Barbora

Moderátor Zuzana Petrů:
Vedení města řeší, co dál s bývalými kasárny při ulici Lerchova v Brně. Areál, kde měl podle 11 let starých plánů stát polyfunkční dům s byty, už roky chátrá. Nástupce původního developera podal žalobu o náhradu škody a radnice městské části se chce majetku vzdát ve prospěch magistrátu. Radní dnes rozhodování odložili.

Autor Barbora Měchurová:
Dveře jako do Trnkovy zahrady skrývají místo o poznání méně poetické a nevhodné k dětským hrám. Dříve vojenské budovy, kde se opravovala auta, leží ladem. O areál projevilo zájem třeba občanské sdružení Masarykova čtvrť. Radnice Brna-středu tady ale vybudování pevného zázemí nikomu nepovolila. Hlavně uvnitř, kvůli stavu budov.

Daniel Zeman, referent vnějších vztahů, Brno-střed:
Ty prostory jsou v poměrně dosti silném dezolátním stavu, číhá tady mnoho nástrah a nebezpečí, kde by se lidé mohli zranit a málokdo si to chce vzít na triko.

Autor Barbora Měchurová:
Areál vypadá v podstatě stejně jako na těchto 10 let starých záběrech. Právě tehdy vrcholil spor mezi městem, armádou a developerem o výstavbě polyfunkčního domu. A úplně neskončil dodnes. Za to, že tady teď nestojí 80 bytů, chce advokát Michal Wiedermann žalovat město o necelých 12 milionů korun. Podle něj jde o přímou škodu. Soudní jednání ale zatím nebylo nařízeno.

Svatopluk Bartík /nestr. za Žít Brno/, radní, Brno-střed:
Pokud pan Wiedermann tvrdí, že vynaložil 11 milionů korun, tak já to v obchodním rejstříku, ve veřejně přístupných listinách nevidím.

Autor Barbora Měchurová:
Advokát totiž podle svých slov zatím nezaplatil soudní poplatek a usiluje o jeho snížení nebo odpuštění. I tak se ale město chce na spor připravit a také zváží, zda pozemek převezme. Městská část o to sama zažádala. Na tak velký projekt si sama finančně netroufá.

Daniel Zeman, referent vnějších vztahů, Brno-střed:
Na každý podobný projekt by si musela městská část brát půjčku nebo dotace. A stejně tak by zde hrál roli i čas, protože příprava toho projektu je vždy zdlouhavá.

Richard Mrázek /ANO/, náměstek primátora:
Pohybujeme se ve městě, kde bychom měli zastavovat plochy, které jsou k zastavění. Obecně město má dneska problém se stavebními pozemky, kde by mohlo stavět svou občanskou vybavenost.

Autor Barbora Měchurová:
Předjímat rozhodnutí ale náměstek nechtěl. Padne nejspíš na příští radě 25. července.

Zpět