Jak viděl jednání v jedné ze skupin veřejného setkání její účastník

15.02.2020 10:59

Své poznatky a dojmy nám poslal jeden z účastníků veřejného setkání nad tématem budoucí podoby nám. Míru, které proběhlo dne 13.2.2020. Jak jsme dané dostali, zveřejňujeme s jeho souhlasem, aby rovněž ostatní viděli, jak to ve skupině probíhalo.

 

Přišel jsem do zelené skupiny mezi prvními a vzhledem k tomu, že trvalo dost dlouho, než přišel někdo další, jsem zavedl rozhovor s netrpělivě čekající moderátorkou, s níž jsem mluvil o potřebě nezbytného respektování názorů, které se projevily při hlasování, které de facto již 2x proběhlo v rámci PaRo. To jsem ještě zopakoval, když jsem si vzal slovo.

Lepítkové hlasování přineslo výraznou potřebu něco činit s areálem, jinak podle mě nějak jasnou představu nepřineslo a ani ze strany KAMu nebylo zde aktivně vyžadováno.

Naopak hlasování „Co chceme“ ukázalo výraznou převahu komunitního centra a Domu služeb, nicméně několikrát zaznělo, aby se využily stávající budovy a v případě novostavby, aby nebyla moc vysoká. Dále chtěli přítomní mírné rozšíření Brněnky.

V „Co nechceme“ jednoznačně převládly byty, dále lidé nechtěli napřímení Údolní a další parkovací místa. Zaznamenal jsem jeden hlas proti komunitnímu centru.

Kolem dopravy vznikla diskuse – jedna z účastnic vehementně prosazovala podzemní parkování, případně parkovací dům s argumentem, že jde o záchytné náměstí pro park and ride čili pro další pokračování do města tramvají. Více lidí ji oponovalo a na nástěnku umístilo požadavek snížení parkovacích míst. 

Emotivní projev pronesla jiná starší paní, která připomněla hodnoty čtvrti jako jedinečného zahradního města, jehož struktura a měřítko by rozhodně  neměly být narušeny masivní novostavbou.

Na manipulativní otázku moderátora, zda je nutný parčík na náměstí, když je velký park v sousedství, svorně všichni chtěli stávající stav.

Vyskytly se solitérní požadavky jako "více kompaktní náměstí" nebo "vodní prvek". Většina je však odmítla.

V naší skupině byl po celou dobu přítomen starosty Brna-střed, ale vůbec se neozýval; evidentně takovou smršť protideveloperských nálad nečekal. Pan starosta ani nešel na závěr do sálu.

Závěrem: V podstatě se zcela potvrdila dosavadní vůle místních s tím rozdílem, že soutěž nakonec bude. KAMu ovšem nezávidím roli mlýnského kamene mezi nevyslovovaným, ale tušeným developerským využitím ze strany vedení města Brna a velmi jednoznačným NE tomuto záměru ze strany drtivé většiny zúčastněných občanů...

Zpět