Hvězdárnu opustil dalekohled. Poslouží Vyškovu - www.denik.cz 25.8.2010

27.08.2010 07:58

Brno - Na hvězdy nad brněnskou Kraví horou se skrze něj lidé dívali už v šedesátých letech minulého století. Ve čtvrtek se třítunové kovové tělo zrcadlového dalekohledu s objektivem o průměru čtyřicet centimetrů znovu vzneslo nad střechu Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka.

A na korbě náklaďáku poprvé po desítkách let opustilo Brno. Na dobu neurčitou si jej půjčují astronomové z Vyškova.

Součástí právě započaté rekonstrukce brněnské hvězdárny je totiž i obnova pozorovatelny. „Počítáme s tím, že v ní bude nový moderní dalekohled. A bylo nám líto ten starý vyhodit nebo prodat. Proto jsme vymysleli, že jej dlouhodobě zapůjčíme Hvězdárně ve Vyškově, se kterou máme dobrou spolupráci. Díky tomu bude dál sloužit k pozorování,“ vysvětlil čtvrteční stěhování dalekohledu ředitel brněnské Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka Jiří Dušek.

Nevyloučil, že se dalekohled do Brna jednou vrátí, ve Vyškově ale zůstane nejméně několik let. Brnu sloužil zhruba pět desetiletí, i když původně vypadal zcela jinak. „Postupem času se modernizoval. Jeho účetní hodnota je teď asi sto tisíc korun, v dnešní době už si ale za menší peníze můžeme koupit dalekohled lepší,“ podotkl Dušek.

Rekonstrukce brněnské Hvězdárny, která je součástí projektu takzvaného Přírodovědného exploratoria, bude v nejbližších dnech pokračovat úpravou staveniště. Po přesunu posledních kusů nejtěžší astronomické techniky zahájí stavaři bourací práce. Areál hvězdárny bude zavřený až do poloviny příštího roku.

Odměnou za čekání však pro návštěvníky má být v září příštího roku hvězdárna převlečená do moderního kabátu. Takzvané exploratorium, které po znovuotevření představí, má splňovat nejvyšší normy vědecké i laické astronomie. Město do projektu investovalo šestaosmdesát milionů korun, dvě třetiny z toho pokryla dotace z Evropské unie.

Lucie Hrabcová

https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/hvezdarnu-opustil-dalekohled-poslouzi-vyskovu.html

 

 

Zpět