Firma z kauzy Wilson ustoupila. Byty postaví jinde

27.08.2010 12:40

Firma Wilson Properity se nyní vzdala pozemku na Kraví hoře, který jí chtělo před čtyřmi lety pronajmout město. Brno získalo parcelu zadarmo od armády, ale nemělo ji využít komerčně. Za chybný pronájem dostalo město pokutu 10 milionů.

Petra Kozlanská, www.idnes.cz 28.8.2010

Místo obytných domů v Masarykově čtvrti bude firma Wilson Properity stavět jinde. Jako náhradu za sporný pozemek na Kraví hoře nabídlo město společnosti několik jiných parcel. Wilson Properity na kompromis přistoupila a vybrala tři z nich. Brno firmě před čtyřmi lety pronajalo pozemky neoprávněně. Město je totiž získalo pod podmínkou, že je deset let nebude komerčně využívat.

Vedení města doufá, že toto řešení zabrání dalším sporům. „Firma už byla domluvená s dodavateli. Aby neutrpěli škody, nabídli jsme jim jiné pozemky,“ řekl náměstek primátora Martin Ander.

Wilson Properity si teď vybere nový pozemek ze tří nejlepších kandidátů. „Žádný z nich ale není tak kvalitní jako ten v Masarykově čtvrti,“ poznamenal jednatel společnosti Jiří Maršálek. Pronájem či prodej nového pozemku musí ještě schválit brněnské zastupitelstvo. Svažitá parcela na Kraví hoře mezitím už pět let chátrá. Na sporném území může vyrůst skautská základna, nové byty nebo komunitní centrum. Město má sice několik návrhů, jak s pozemky naložit, ale rozhodnutí soudu je může vrátit zpátky armádě.

V odůvodnění osvobozujícího rozsudku nad bývalou starostkou Brna-středu Dagmar Hrubou totiž soud uvedl, že smlouva o převodu pozemků na město nebyla nikdy platná. To znamená, že se Hrubá smlouvou s Wilson Properity nemohla dopustit zneužití pravomoci veřejného činitele, ale také, že pozemky městu nikdy nepatřily.

Státní zástupce se odvolal, takže rozsudek není pravomocný. Soud bude pokračovat 14. září. Pokud původní smlouvu prohlásí za neplatnou, město bude podle náměstka Andera muset převod s armádou znovu vyjednat. O dalším využití by chtěl jednat s obyvateli ulic kolem náměstí Míru. Ti už podle něj projevili zájem o komunitní centrum.

O pozemky zažádali také skauti. V pátek oslovili magistrát dopisem, kde popsali plány na využití areálu. „Postarali bychom se o údržbu pozemku i opravu budov. Vznikla by základna skautů spojená s muzeem,“ nastínil předseda jihomoravských skautů Jan Svoboda. Starosta Brna-středu Libor Šťástka, jehož městská část pozemky spravuje, považuje za nejvhodnější využití stavbu nových bytů. „Ocenily by to zejména mladé rodiny,“ myslí si Šťástka.

Zpět