Dagmar Hrubá odsouzená - od soudu si odnesla podmínku - článek www.idnes.cz 15.1.2015

16.01.2015 17:09

Krajský soud v Brně potrestal bývalou starostku městské části Brno-střed Dagmar Hrubou za pokus o zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Uložil jí 18 měsíců s podmíněným odkladem na dva roky. Nové projednání nedávno nařídil Nejvyšší soud.

Hrubá, která v politice působí v barvách ODS, podle obžaloby podepsala smlouvy nevýhodné pro městskou část. Soudní proces pro Hrubou, jíž je nyní 76 let, znamenal konec její politické kariéry. Od počátku ale tvrdí, že je nevinná.

„Proti rozsudku není řádný opravný prostředek přípustný, lze podat jen dovolání k Nejvyššímu soudu,“ uvedla mluvčí soudu Lenka Smutná Polachová.

Městský soud v Brně Hrubé v roce 2012 uložil tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let. Odvolací soud dospěl k závěru, že se trestný čin nestal a zprostil ji obžaloby, s čímž ovšem nesouhlasili žalobci. Proto se kauza znovu dostala k Nejvyššímu soudu, který už jednou zasáhl v neprospěch Hrubé. Loni na podzim pak zprošťující rozsudek znovu zrušil a nařídil opětovné projednání kauzy u odvolacího soudu.

Pozemky za symbolickou korunu

V srpnu 2006 Hrubá podepsala smlouvy s firmou Wilson Properity na stavbu polyfunkčního objektu na náměstí Míru. Šlo o někdejší armádní objekt, který město dostalo bezúplatně od státu. Jedinou podmínkou bylo to, že nebude po jistý čas komerčně využit. Smlouvy podepsané Hrubou byly ale podle obžaloby v rozporu s tímto ustanovením (více o případu zde).

Firma Wilson Properity chtěla v lokalitě postavit dům s byty a službami. Pozemky získala od Brna-střed do nájmu za symbolickou korunu za metr čtvereční ročně. Hrubá se hájila tím, že firma se zavázala dekontaminovat prostor, což přijde na mnoho milionů korun. „Pouze jsem podepsala to, co schválila rada městské části a co mi připravili k podpisu dva erudovaní právníci,“ řekla už dříve Hrubá u krajského soudu.

Hrubé také hrozilo, že bude muset uhradit deset milionů korun. Městská část musela sumu zaplatit jako pokutu za uzavření smlouvy. Peníze se ale městské části později vrátily na základě rozhodnutí civilního soudu.

Autoři:ČTK,vh

Zdroj:https://brno.idnes.cz/v-kauze-wilson-padl-konecny-verdikt-exstarostka-hruba-dostala-podminku-1an-/brno-zpravy.aspx?c=A150115_122336_brno-zpravy_vh

Zpět