Budoucnost zchátralého armádního areálu? Zachovejte ráz náměstí, žádala žena - Rovnost 18.3.2016

18.03.2016 07:11

Klubovny pro důchodce a děti, multifunkční hala, sauna, kadeřnictví, park, ale také byty a parkoviště. Při čtvrteční diskuzi k nové podobě bývalého armádního areálu v brněnské Lerchově ulici padaly různé návrhy. Ještě před diskuzí se do jindy uzavřeného areálu mohli jít zájemci podívat. Přes sto zúčastněných nakonec o návrzích hlasovalo. „Souhlasím s restaurací, ale kadeřnictví a podobné služby jsou dostupné v centru. Hlavně chci, aby se zachoval ráz náměstí," řekla Eva Sklenářová. Podle ní i mnohých dalších však v areálu není místo pro byty.

Poklidná diskuze má pomoci zastupitelům Brna-středu s rozhodováním o nové podobě areálu. „Moderátor vyhodnotí hlasování a výsledky nám předá. Jde o jeden z podkladů, z nichž budeme vycházet při rozhodování, co v areálu bude," uvedl radní Svatopluk Bartík.

Největší ohlas měly při debatě restaurace a veřejné záchody. Našly se však i kontroverzní návrhy. Mezi ty, které vyvolaly nejvíc emocí, patřily parkoviště a byty. „Původní návrh developera byl dům o patro vyšší než okolí, se spoustou drahých bytů. My tu nic takového nechceme," zdůraznil Alois Vala. Mezi oblíbené návrhy patřily i multifunkční sál a klubovny.


Už dřív vznikla v Masarykově čtvrti petice. Podepsali ji lidé, kteří si přáli nekomerční využití. Stoupenci tohoto návrhu přišli i na čtvrteční debatu. „Cílem petice bylo už tehdy volnočasové centrum pro místní bez rozdílu věku. Chceme, aby areál nebyl za plotem, ale ožil a otevřel se lidem," uvedla Denisa Hobžová. Tehdy sesbírali přes dva tisíce podpisů. „Sbírali jsme je jen tady ve čtvrti, proto jich není víc," dodala Hobžová.

Bývalé armádní opravny dostalo Brno od ministerstva obrany v roce 2003. Armáda pozemek městu bezplatně předala s podmínkou, že alespoň deset let jej nebude využívat komerčně. Spory začaly v roce 2006, kdy radnice v čele se starostkou Dagmar Hrubou pronajala pozemek firmě Wilson Properity, která chtěla postavit víceúčelový dům s byty a obchody. To však ministerstvo obrany považovalo za porušení smlouvy. V roce 2008 uložilo městu pokutu téměř deset milionů korun. Za pět let peníze po rozhodnutí soudu vrátilo.
Dostala trest
Tehdejší starostka Hrubá v roce 2008 na funkci rezignovala. Od té doby čelila žalobě kvůli zneužití pravomoci veřejného činitele. Loni dostala podmínečný trest jeden a půl roku.
Soud v roce 2014 přiznal vlastnictví areálu městu. Radnice pak letos v lednu rozhodla o neplatnosti smluv s developerem Wilson Properity.

EVA BÁRTOVÁ
Zdroj: https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/budoucnost-zchatraleho-armadniho-arealu-zachovejte-raz-namesti-zadala-zena-20160318.html

Zpět