Brno získalo z Unie padesát milionů korun - www.denik.cz 11.5.2010

11.05.2010 21:12

Brno - Dvaapadesát milionů korun bude Brně stát rozsáhlá rekonstrukce Wilsonova lesa. Téměř polovinu z potřebných peněz však město ušetří. Získá je totiž z evropských fondů.


Stejně jako peníze na dalších pět projektů. V dotacích z poslední výzvy k čerpání dohromady Brno získalo téměř padesát milionů korun. Neuspělo jen v jednom případě.

Brněnští radní si úspěšné čerpání pochvalují. „Je dobře, že máme takový úspěch. Například rekonstrukci Wilsonova lesa bychom bez této pomoci těžko zvládli,“ podotkl náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil.

Rekonstrukce má les přeměnit v oblast odpočinku a klidu. Místo bývalé lyžařské sjezdovky vzniknou lavičky, zábradlí a další vybavení, na odlesněné ploše vyrostou stromy. Práce začaly už loni v létě, trvat mají ještě minimálně další dva roky.

I další úspěšné projekty se týkají obnovy a rekonstrukce životního prostředí v Brně. „Je to třeba obnova lužáneckého parku nebo zcela nový park v ulici Pod Plachtami v Novém Lískovci. Některé projekty byly zaměřené na bezpečnost, jako třeba sanace rozpadající se skalní stěny v Bosonohách,“ vysvětlil Pospíšil.

Zabezpečení problematické skály nad rodinnými domy bude stát dva miliony korun. „Nad ulicí je skála z červeného skaliska, které se drolí. Vždy po zimě skála popraská a udělají se v ní pukliny,“ postěžoval si starosta Bosonoh Miroslav Sojka.

Jediný neúspěšný projekt se týkal revitalizace rybníků Splavisko. „Pravděpodobně jsme neuspěli kvůli příliš vysokým nákladů. Ale i tak máme dobré skóre, šest uznaných projektů ze sedmi. To je úspěšnost nějakých osmdesát šest procent. To rozhodně není špatné,“ pochválil výsledek náměstek Pospíšil.

Autor: Markéta Forró

https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/brno-ziskalo-z-unie--milionu20100510.html

Zpět