Brněnské vodojemy jsou nově památkou. Lákají filmaře a trumfují i antiku - MFDNES 4.4.2019

04.04.2019 17:18

Další unikátní památku a do budoucna i možnou turistickou atrakci získalo město Brno. Ministerstvo kultury na seznam zatím nepravomocně zařadilo i vodojemy pod Žlutým kopcem z 60. a 90. let 19. století a z počátku minulého století.

„Představují v rámci podobných velkoměstských vodárenských děl unikátní soubor historických staveb technického charakteru,“ uvedla Ivana Awwadová z tiskového oddělení ministerstva.

O záchranu vodojemů se zasloužili obyvatelé okolní Masarykovy čtvrti, kteří v červnu 2016 zpamátnění nádrží iniciovali.

„Krok ministerstva vítáme. Stavby jsou unikátní, ale dvacet let nepoužívané a měli jsme obavu, že někdo přijde a zasype je, aby na místě mohl stavět,“ komentoval novinku předseda spolku Michal Závodský z Občanského sdružení Masarykova čtvrť a zároveň zastupitel na Brně-střed za Zelené.

Podle Aleše Homoly z Národního památkového ústavu v Brně, který podklady připravoval, nemá soubor čtyř kolosálních podzemních nádrží s valenými a křížovými klenbami nesených pilíři v českých zemích obdoby.

„Překonává i antické vzorce užitkové architektury, která byla zároveň reprezentativní stavbou,“ popsal Homola.

Do vodojemů, které dosloužily v roce 1997, se až dosud dostali jen pracovníci vodáren, občas studenti architektury v rámci výuky nebo desítky „vyvolených“ při speciálních prohlídkových akcích. Zájem projevili i filmaři, kteří natáčeli SpiderMana, ale neuspěli. Problém je totiž se vstupem. Do nejstarší a také největší nádrže se dá vlézt jen betonovou skruží z louky mezi Tvrdého a Tomešovou ulicí.

Město už však pracuje na novém vstupu. „Bude sloužit pro kontrolu objektu a příležitostně pro omezený počet lidí. Předpokládané náklady jsou dva miliony korun,“ uvedl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Zdroj: www.idnes.cz/brno/zpravy/vodojemy-zluty-kopec-brno-seznam-pamatek.A190404_468297_brno-zpravy_krut

Zpět