Bolest centra: parkování a oblast u nádraží - Brněnský deník 9.10.2014 - včetně velké zmínky o OSMČ

09.10.2014 20:30

Brno-střed /INVENTURA DENÍKU ROVNOST/ - Žije se tady dobře, ale spoustu věcí si dokážeme představit jinak. Tak shrnují lidé městskou část Brno-střed. Nelíbí se jim nedostatek parkovacích míst ani podoba prostranství před hlavním vlakovým nádražím. Naopak oceňují akce oživující centrální náměstí a oproti tomu klidné parky. Předvolební situaci v největší městské části mapuje poslední díl seriálu Inventura Deníku Rovnost.

 
 
 

Život v centru se líbí Marii Koláčkové. „Vadí mi jen, že je tady málo stojanů na kola. Postupně se to ale zlepšuje. To stejné s cyklostezkami. A je tady dost velkých parků, kam můžu zajít, takže můžu chvíli ignorovat, že je střed Brna tak rušný," prohlásila.

Noční opilci

Úplně jistá si není ohledně bezpečnosti. „Přes den v pořádku, ale v noci se bojím chodit domů, zvlášť v pátek a v sobotu kvůli opilcům. Ale to asi každá žena," podotkla Koláčková.

Jako výhodu a zároveň nevýhodu vidí třeba Petr Šíma dopravu. „Nejlepší na středu Brna je, že se hromadnou dopravou dostanu všude. Pokud ale chci jet autem, tak je to horší. Večer pak mám velký problém zastavit před domem," upozornil.

Problém s parkováním zmiňovali i další lidé. Podle starosty Brna-středu Libora Šťástky jej radnice řeší. „Jeden parkovací dům už otevřel v Kopečné, další se začal stavět v Panenské. A patříme ke třem městským částem, které chtějí zřídit takzvané rezidenční zóny," ujistil starosta.

Na jeden ze zásadních problémů upozornil také Jaroslav Mikula. „Vadí mi hlavní nádraží. To je ostuda celého města, nejenom jeho středu," poznamenal. Šťástka upozornil, že opravy a zvelebení místa chystá město na příští rok.

Dalšímu obyvateli centra se líbí, že v poslední době ožilo náměstí Svobody. „Mám rád akce spojené s trhy s rukodělnými výrobky a dobrotami. Taková tržnice v menším může fungovat klidně celý rok," podotkl Petr Musil.

Na rozdíl od menších městských částí není Brno-střed příliš provázané s místními spolky. Bez pomoci radnice se snaží obejít třeba fotbalisté SK Moravská Slavia. „Máme pět set členů, z toho 180 dětí a mládeže do osmnácti let. Na provoz jsme dostali deset tisíc korun na rok. Nejsme zvyklí na radnici spoléhat," uvedl předseda klubu Stanislav Šlégr.

V městské části působí i několik skautských středisek. Například Středisko Řehoře Mendla také peníze nedostává. „O podporu jsme žádali, ale už několik let jsme nic nedostali. Jde nám hlavně o příspěvek na tábory. Máme i děti z chudších rodin, které si nemohou dovolit poslat několik dětí na tři týdny pryč. Ale slyšela jsem, že jiná střediska podporu od radnice dostávají," podotkla vedoucí střediska Brigita Kolářová.

Přímo s lidmi?

Přímo napětí panuje mezi radnicí Brna-středu a Občanským sdružením Masarykova čtvrť. „Starosta nám alibisticky napsal, že raději než s námi chce jednat přímo s lidmi. Zcela zapomíná, že i my jsme místní obyvatelé. Nedorazil ani na naši besedu o Vaňkově náměstí," řekl předseda sdružení Michal Závodský.

Podle něj Šťástka spoléhá jen na anonymní ankety připravené radnicí. „Třeba při rozhodování o podobě parku na Žlutém kopci jsme se chtěli vyjádřit k plánům, ale neměli jsme možnost. Řekli nám, že jim stačí výsledek obecné ankety. Podle té chtějí lidé víc zeleně, ale nic konkrétnějšího," poznamenal Závodský.

Ten kandiduje na Brně-středu jako nezávislý za Stranu zelených. „Je to reakce na přístup radnice. Naše sdružení existuje třináct let a narážíme na to, že rozhodují jiní bez většího zapojení lidí. Se zastupitelem se už snad budou bavit jinak, než jak ukazují teď," doplnil Závodský.

Starosta má na spor opačný pohled. „Mám dobré vztahy se spoustou sdružení. A znám i lidi ze sdružení Masarykova čtvrť, kteří jsou v pohodě. Ale Závodský je dlouhodobě kandidát za zelené a zneužívá sdružení na podporu své kandidatury," řekl.

 

Petr Jeřábek

https://brnensky.denik.cz/serialy/bolest-centra-parkovani-a-oblast-u-nadrazi-20141009.html

Poznámka OSMČ: Zatím se nám nepřihlásili žádní členové, na které se starosta Šťástka odvolává, že je zná.. snad to nejsou žádné gogolovské mrtvé duše.

JUDr. Michal Závodský, předseda OSMČ, kandiduje jako nezávislý teprve podruhé za Stranu zelených, takže o nějaké dlouhodobosti u dvou případů asi nelze hovořit. Kupř. ODS mu žádnou kandidaturu nenabídla, naopak si dala na místo č. 9 bývalou exstarostku a svého času trestně stíhanou D. Hrubou, která stojí na počátky kauzy Wilson. 

OSMČ se silně ohrazuje proti tomu, že by bylo zneužíváno - za naším předsedou coby hlavní postavou sdružení je prostě vidět jeho práce a za panem starostou zase to, jak naše sdružení okázale přehlíží (připomeňme i jeho legendátní výrok o tom, že je mu jedno, co si zde lidé dělají, co chtějí, včetně chovu krokodýlů a šampaňského v kašnách).

 

Zpět