Až nyní žádá Brno-střed o pozemky města Brna v rámci Kraví hory

27.04.2014 09:34

 

Citujme na začátek z vlastní tiskové zprávy starosty MČ Brno-střed L. Štástky z 2.9.2013

„Budeme též jednat s vedením statutárního města Brna o rekultivaci lokality bývalé vyhořelé jídelny u Žižkovy ulice, což by mohla být další z možností, jak stávající park rozšířit, a také o budoucnosti areálu Vysokého učení technického, kde je však nutná dohoda s VUT jako jeho vlastníkem,“ doplnil starosta.

A uplynulo sedm měsíců, než vůbec Brno-střed udělalo první krok, aby podalo žádost na Statutární město Brno, aby dotyčné pozemky svěřilo městské části do správy. Nyní budou teprve žádost městské orgány posuzovat a až poté rozhodovat o svěření.  Následovat budou projekty na zbourání a přeměnu v park, možná i žádosti o dotace apod. A čas plyne... Poněkud tristní výsledek a zejména zajímavý doklad, jaký je (přinejmenším časový) rozdíl mezi proklamacemi, sliby a konkrétními činy. Připomeňme však, že Brno-střed nemusela čekat na petici Park Kraví hora, která vše spustila, aby samo v tomto již konalo a investovalo do Kraví hory - to mohla radnice dělat již léta a léta dříve.

 

Článek z Rovnosti z 23.4.2014:

Brno-střed podniklo první kroky k rozšíření parku na Kraví hoře. Žádá magistrát o svěření sedmi zanedbaných pozemků, na kterých plánuje novou zeleň.

Odpadky, neudržovaná zeleň, místa, kde se shromažďují lidé bez domova. Takový je stav některých prostranství u jednoho z nejvýznamnějších parků v centru Brna Kraví hora. Brno-střed nyní žádá magistrát o svěření těchto pozemků. „Cílem je úprava těchto prostranství a jejich přeměna na park," sdělil starosta městské části Libor Šťástka.

Lidé, kteří se do parku chodí rekreovat, záměr vítají. „Je dobře, že se s těmito místy začíná konečně něco dělat. Když sem člověk přichází od ulice Veveří, není to zrovna pěkný pohled. Všude se válí odpadky. Večer bych se tu bál jít, zvláště kolem bývalé kadetky," řekl například Pavel Vymětal.

Právě již dlouho zchátralou bývalou důstojnickou jídelnu, která stojí naproti Gymnáziu Matyáše Lecha, hodlá Brno-střed zbourat. „Prostranství u gymnázia už se vyčistilo. Namísto kadetky, kterou vnímáme jako nejproblémovější prostor, by měla vzniknout zelená plocha. Prostranství by mělo sloužit jako oficiální nástup na Kraví horu z ulice Veveří," informoval Šťástka.

V minulosti Brno-střed zvažovalo, že by rozšiřování parku ustoupily i místní zahrádkářské kolonie. Zahrádkářům chtěli nabídnout náhradní místa. Ti se ale proti tomuto záměru bouřili. „Podle územního plánu už pro zahrady žádné rezervy nejsou. Navíc i lidé v centru mají právo hospodařit na svém," uvedl tehdy předseda brněnských zahrádkářů Martin Říha.

Městská část nakonec od záměru ustoupila. „Se zahrádkáři jsme se domluvili. Kolonie rušit nebudeme. Pouze tu upravíme cesty," sdělil Šťástka.

Úpravy se dočká jen prostranství bývalých zahrádkářských kolonií nad sportovním areálem nad gymnáziem, které již neslouží původním účelům. Ve zbytcích původních chatek se navíc shromažďují lidé bez domova. Chatky a oplocení oddělující parcelu od cesty městská část odstraní. Místo doplní o vhodný mobiliář a provede úpravy zeleně.

Žádost o svěření pozemků musí odsouhlasit zastupitelstvo. „Doufáme, že by se na program mohla dostat v červnu," uvedl Šťástka. Dříve do projektu investovat nemohou. Teprve poté může vzniknout projekt na rozšíření, bourání kadetky a další úpravy.

Brno-střed chce pozemky upravit i v případě, že mu magistrát pozemky nesvěří. „V tomto případě budeme žádat o souhlas s úpravou," informoval Šťástka.

O rozšíření parku dlouhodobě usiluje Občanské sdružení Masarykova čtvrť. Byl to jeden z bodů petice, kterou podepsalo více jak pět a půl tisíce lidí.

Podle jeho zástupců ale představitelé Brna-střed měli být aktivní dřív. „Po tomto kroku voláme již dlouho. Už v září 2013 ale pan starosta přislíbil, že se zaslouží rekultivaci lokality bývalé vyhořelé jídelny u Žižkovy ulice nebo bývalých zahrádek nad gymnáziem, a až teprve nyní, po sedmi měsících, se žádá o svěření pozemků," upozornil předseda sdružení Michal Závodský.

 

Lucie Paseková

https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/misto-odpadku-park-radnice-planuje-upravu-zanedbaneho-okoli-kravi-hory-20140423.html

Zpět