Sdružení chce odsunout kruhový objezd - Brněnský denik 14.7.2012

Brno - Špatné umístění kruhového objezdu a výstavba na úkor parku. Tyto výhrady má sdružení Masarykova čtvrť k opravě Vaňkova náměstí.

Už přibližně za rok projedou řidiči novým kruhovým objezdem na Vaňkově náměstí na Žlutém kopci. Jak přesně bude nová křižovatka vypadat, mohou ještě do konce července ovlivnit Brňané. Tím, že pošlou připomínky k územnímu řízení.

Zásadní výhrady má občanské sdružení Masarykova čtvrť. Nelíbí se mu umístění rondelu nebo poloha nového vstupu do Masarykova onkologického ústavu.

Podle starosty Brna-středu Libora Šťástky má město na stavbu připravených sedmatřicet milionů korun. „Chceme náměstí opravit v co nejkratším čase, aby bylo příští rok hotové," řekl.

Čtyři ulice

Lidé mají čas na vyjádření připomínek do konce měsíce. Posledního července se uskuteční veřejné projednání na stavebním úřadě radnice Brno-střed. „Podle podané žádosti se jedná o úpravu stávající křižovatky Lipové, Barvičovy, Lerchovy a Tvrdého na okružní křižovatku. V jižní části území pak vznikne parkoviště s kolmými stáními. Součástí budou přeložky inženýrských sítí, úpravy zeleně a doplnění mobiliáře," uvedl Bohumil Synek ze stavebního úřadu městské části.

Obyvatelé z okolí náměstí ze sdružení Masarykova čtvrť chtějí, aby se navržená podoba náměstí změnila. Oceňují sice, že tam přibudou parkovací místa, kiosek nebo nové lavičky, ale vadí jim umístění kruhového objezdu. „Zastavění i druhé strany náměstí není šťastné a odporuje i původnímu konceptu architekta Kumpošta, který chtěl tuto část nechat volnou. Od počátku zde prosazujeme co největší park," řekl předseda občanského sdružení Michal Závodský.

Z parku má kus ukrojit nový vstup do Masarykova onkologického ústavu. „Přitom se mu nabízí dost místa pro rozvoj jinými směry," upozornil Závodský.

Ústav ale zatím vůbec netuší, kdy se mu podaří nový vstup postavit. „Je to jen na papíře. Budeme se pokoušet sehnat peníze, ale zatím nejsou," informoval ředitel ústavu Jiří Vorlíček.

Původní plány

Vstup přímo z náměstí byl už v původních plánech na stavbu ústavu. „V současnosti se do Švejdova pavilonu vstupuje zespoda, kde je dost schodů. Vstup z náměstí bude pohodlnější, navíc budova tak byla koncipovaná," poznamenal.

Sdružení Masarykova čtvrť vadí i umístění rondelu příliš blízko k domům. „Návrh z roku 2001 počítal s oválným rondelem dále od domů. Současné umístění se změnilo právě kvůli dostavbě onkologického ústavu a protože se architekt toužil trefit do geometrického středu náměstí, respektive oblouku budov," dodal Závodský.

Podle Šťástky by se provoz na objezdu lidí příliš dotknout neměl. „Plánujeme tam i výsadbu stromořadí, které má hluk zmírnit," vysvětlil.

Autor: Petra Kozlanská , http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/sdruzeni-chce-odsunout-kruhovy-objezd-20120714.html