ZMB schválilo 5.9.2017 odsvěření bývalého vojenského areálu

24.09.2017 20:51

Na základě žádosti rady městské části Brno-střed (podpořeno zejména ANO, Žít Brno) se zastupitelstvo města Brna 5. září 2017 zabývalo tzv. odsvěřením bývalého vojenského areálu Lerchova. Když město areál před mnoha lety získalo zdarma od Ministerstva obrany, svěřilo jej do správy naší městské části. Jednak kvůli tomu, že právě díky městské části (ale i našemu sdružení) se podařilo daný převod takto zrealizovat a že se obecně má za to, že městské části jsou tak nějak lidem blíž a měly by lépe vědět, co místní potřebují.

Bohužel radnice Brna-střed v tomto ve vztahu k Lerchově dost zklamala (kauza Wilson) a některé strany současného vedení MČ Brno-střed si už zjevně nechtěly s areálem pálit prsty, i když navenek se to obhajuje tím, že nejsou peníze na údržbu, resp. (jak jsme taky zaslechli) na demolici. Na druhou stranu třeba jen do opravy Tržnice na Zelném trhu šlo celkem skoro 63 milionů, takže na co chce, na to peníze MČ má nebo dokáže sehnat…

Už samotný průběh zastupitelstva byl netradiční. Místo v osm hodin ráno se začínalo až v jednu hodinu odpoledne, protože v sále selhala zvuková technika. I přesto až do té doby vytrvala Mgr. Irena Greplová z Nadačního fondu Lerchova otevřeno všem a žádala zastupitele, aby areál neodsvěřovali.

Ani samotné hlasování o daném bodě nebylo jednoduché. Celkem bezproblémově prošla první část usnesení, která pověřovala městskou část Brno-střed k právnímu zastupování v soudním sporu o náhradu škody ve výši 11.820.731,- Kč. Jedná se o žalobu developera spol. WILSON PROPERITY s. r. o. na město Brno, který se domáhá marně vynaložených finančních prostředků na přípravu stavby polyfunkčního domu Wilson. A propos, vzpomínáte si na to, jak developer vyhrožoval, že bude po městu chtít i 100 milionů ušlého zisku? Ani vidu, ani slechu – ostatně už v té výše uvedené žalobě na 10 mil. Kč žádali soud, by jim odpustil soudní poplatek, že na něj nemají, a když neodpustil, dokonce se odvolávali a řešili to až na krajském soudě.Ale ani on jim nevyhověl - a ejhle, najednou peníze byly a soudní řízení pokračuje.

Druhá část usnesení, která se týkala právě toho, zda odsvěřit nebo ne, navrhl nejdřív zastupitel ČSSD Oliver Pospíšil s tím, že ZMB neschvaluje MČ Brno-střed odnětí svěřeného majetku. Pro tento návrh hlasovalo 14 zastupitelů (ČSSD, Zelení), naopak 16 se zdrželo (ANO 2011, TOP 09, část ŽTB).

Následovalo tedy hlasování o schválení odsvěření – dvakrát bylo hlasování zpochybněno, až napotřetí usnesení prošlo s výsledkem PRO: 28 (ANO 2011, Žít Brno, KDU-ČSL, TOP09, část ODS) – PROTI: 7 (Zelení, část ČSSD) – ZDRŽELO SE: 2 a nehlasovalo: 11 (část ODS a ČSSD).

Částečně může být jedno, kdo areál spravuje - když nebude chtít nás tam pouštět nebo slyšet vox populi, tak nezáleží na tom, zda sedí na malé nebo velké radnici. Ale přeci jen jsme si mysleli (přese vše, co bývalá vedení kolem areálu doslova napáchala), že by o tomto cenném území mělo rozhodovat spíše Brno-střed, konečně dát na lidi a výsledky všech dosavadních anket a petic, kde lidé chtěli právě primárně využití pro místní (zázemí pro obchody a řemeslníky a společenské centrum), a ne takto "vyklidit pozice". Zlé jazyky tvrdí, že se odsvěřením otevírá cesta pro Wilson 2 – tedy na demolici stávajících budov (i když jsou ve staticky dobrém stavu a stačilo by je „jen“ opravit) a opět na nějakou velkou budovu ve výši sousedních škol. Sice by se tentokrát „ošetřilo“, aby převod nebyl tak ekonomicky nevýhodný, jako byl u prvního Wilsonu. Možná se uskuteční i nějaká architektonická soutěž (kde se vyhlásí, že tato část náměstí se musí uzavřít nějakou budovou; tedy že vlastně nesmíme mít náměstí bez dalšího domu – jakýsi až strach z prázdna, který je třeba zapudit jen dalším stavěním), kde ale opět bude těžko zamezit tomu, aby politici pak nepreferovali (čistě náhodou) ten nejobjemnější barák, na kterém dokáže nějaký developer zase nejvíc vydělat.

My se stále domníváme, že by stačily relativně nízké investice na to, aby se strhly nevzhledné neprůhledné ploty, budovy prošly základní rekonstrukcí, daly se do pucu a využívaly se pro služby a obchody a společenské centrum či zázemí pro Kraví horu (kupř. veřejné WC). Ostatně již brzy budete mít možnost hlasovat v tzv. participativním rozpočtu, kde se mj. navrhuje právě úprava jedné čísti jedné budovy na společenské centrum a zázemí. Nebo můžete finančně podpořit takové aktivity prostřednictvím Nadačního fondu Lerchova otevřeno všem (dobrovolné dary na č. účtu: 115-4513600237/0100).

Zpět