Zlikvidují baseballisté Malinu?

15.06.2017 06:34

Rada městské části Brno-střed dne 5.6.2017 vzala na vědomí záměr výstavby hřiště pro děti – baseball a softball na Kraví hoře, o který žádá VYSOKOŠKOLSKÝ SPORTOVNÍ KLUB TECHNIKA BRNO,z.s., a to prostřednictvím funkcionáře Ing. R. Drnce. Rada dále požaduje zpracování podrobnější představy úpravy lokality.

dopracování záměru

Tento záměr by rádo realizovalo na území zahrádkářské kolonie Malina za koupalištěm, což by znamenalo její zničení a definitivní konec. Přitom právě tato kolonie už nějaký čas se profiluje velmi otevřeně – pořádá nejrůznější kulturní a vzdělávací akce a zve na ně i širokou veřejnost. Právě takto bychom si představovali kompromis mezi zrušením zahrádek a jejich úplným uzavřením se do sebe samých. Kraví hora je cenným parkem uprostřed města a neměla by sloužit jako široká holá sportovní plocha (o délce až 70 m + další metry na zázemí) pro několik hráčů, kterou lze realizovat bezesporu lépe na jakékoli rovné nevyužívané ploše a ne na úkor stávající nebo budoucí zeleně.
Vedle toho už Technika dvě hřiště na Kraví hoře má- je třeba se tedy dále rozpínat? Technika se dokonce snaží vydávat vše jako „dětské hřiště“, které v dané lokalitě kromě parku předpokládá do budoucna Územní plán zóny Kraví hora – ale je neoddiskutovatelné, že baseballové hřiště není to stejné co malé dětské hřiště… 

Usnesení vzetí na vědomí je sice rádoby neutrální, ale bohužel stavební záměr hned neodmítá! Přitom v takových zásadních věcech by měl mít člověk jasno Kraví hora = zeleň + rekreace a drobný sport pro širokou veřejnost. Je dobré proto sledovat další kroky, jak Techniky, tak radnice městské části Brno-střed a jednotlivých stran v jejím vedení.

Tiskové ohlasy

13.06.2017 - brno.idnes.cz Autor: Zuzana Brandová

 

Na horním baseballovém hřišti na Kraví hoře v Brně trénují malí baseballisté. Dopoledne ho využívají i školy při hodinách tělocviku. Pro děti je to bezstarostný prostor plný zábavy, pro jiné místo střetu, jak s lokalitou naložit.

Jsou tady totiž snahy zrušit naše horní dětské hřiště. Je to věčný boj, který se táhne řadu let. My bychom logicky chtěli hřiště nové, když už jsme jedno postavili. Požadujeme tedy kus za kus,“ vysvětlil prezident Techniky Brno Rudolf Drnec.

 „Svým způsobem nejde o to, zda tam budou jedni, nebo druzí. Zahrádkáři i baseballový klub jsou jako nájemci uvedené lokality na stejné úrovni. Ale já nevidím důvod, proč by se na úkor jednoho mělo něco povolovat někomu jinému,“ poznamenala místostarostka městské části Michaela Dumbrovská (KDU-ČSL).

Kolonie se zábavou pro lidi

Zahrádkáři mají nyní podle starosty městské části Brno-střed Martina Landy (Žít Brno) nájemní smlouvu prodlouženou do roku 2018. „Do této doby je tedy nevypověditelná a má roční výpovědní lhůtu, takže do roku 2019 se tam určitě nic měnit nebude,“ prohlásil Landa.

Otevřenost veřejnosti nemají místní zahrádkáři stanovenou smlouvou, i tak zde ale pořádají akce, na které mohou přijít také lidé, kteří tu zahrádku nemají.

 „Dlouhodobě chceme být otevření. Třetí rok třeba pořádáme cyklus Pod jednou oblohou s přednáškami, koncerty či autorským čtením. V době akcí zahrádky otevíráme. Když už se to začalo dobře rozjíždět a lidi se ptají, kdy bude něco dalšího, nehodláme s tím přestat,“ podotkla Kristová.

 Se stavbou nového baseballového hřiště na úkor zahrádek nesouhlasí ani předseda Občanského sdružení Masarykova čtvrť a zastupitel městské části Brno-střed Michal Závodský (Strana zelených).

„Kraví hora by měla být primárně klidová zóna se zelení a hřiště o stovkách metrů čtverečních je k tomu přímo v protikladu. Před velkou plochou bez stromů dávám přednost aktivní zahrádkářské kolonii, která pořádá různé kulturní akce,“ odmítl návrh Závodský.

https://brno.idnes.cz/spor-baseballiste-zahradkari-hriste-kravi-hora-brno-fyb-/brno-zpravy.aspx?c=A170613_2332388_brno-zpravy_krut#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=idnes&utm_content=main

 

Baseballové hřiště na Kraví hoře projednají

12.06.2017 - Brněnský deník Autor: ati, Strana: 5

Místo ovoce a zeleniny baseballové a softbalové hřiště na brněnské Kraví hoře. Radní Brna-středu vzali na vědomí minulý týden návrh na postavení nového sportoviště, které podle prvních plánů zabere i část území zahrádkářské oblasti Malina. Návrh podal Vysokoškolský sportovní klub Technika Brno. Podle tamního občanského sdružení a zahrádkářů ale není v souladu s územním plánem. „Regulační plán na zmíněném místě povoluje jen dětské hřiště, což ale nelze zaměňovat za hřiště na baseball. Malina se v současnosti navíc rozvíjí. Stává se z ní místo setkávání přístupné veřejnosti, kde se konají koncerty, autorská čtení a další kulturní akce,“ sdělil předseda Občanského sdružení Masarykova čtvrť Michal Závodský. Radnice Brna-středu si vyžádala podrobnější rozpracování návrhu a doplnění parkových úprav v okolí hřiště. „Je to jeden z nejkrásnějších parků v centru Brna a chceme ho takový zachovat. Rozhodneme se proto až na základě podrobné studie,“ uvedla místostarostka Michaela Dumbrovská. Kdy bude studie hotová, ale zatím není jasné.

 

 

Zpět