Zastupitelé Brna-střed nechtějí platit pokutu www.brnenskydenik.cz 30.4.2008

30.04.2008 17:00

 

Brno/střed - (průběh jednání jsme sledovali on-line) Zastupitelé městské části Brno-střed na dnešním mimořádném jednání zastupitelstva rozhodují o osudu desetimilionové pokuty za pronájem pozemků pod bývalými vojenskými autopravnami v Lerchově ulici nedaleko konečné tramvajové linky číslo čtyři.

Pokutu dalo městu ministerstvo obrany za to, že nedodrželo podmínky bezplatného převodu areálu. Deset let ho totiž mělo Brno využívat nekomerčně. Vedení radnice Brno-střed ale podepsalo nájemní smlouvu se společností Wilson Properity, která chtěla na místě postavit multifunkční dům s byty a obchodem.

Brněnský primátor Roman Onderka minulý týden městskou část vyzval, aby pokutu vyřešila. Její starostka Dagmar Hrubá, která nájemní smlouvu v minulém volebním období podepsala, v pondělí oznámila, že kvůli tomu rezignuje. Transakci také stále řeší protikorupční oddělení policie.

On line ze zasedání zastupitelů

20:07 - Mimořádné jednání zastupitelstva městské části Brno-střed právě skončilo. Radnice pokutu od ministerstva neuznává a pověřila komisi, aby s ministerstvem vyjednávala o dalším postupu.

19:51 - Svou řeč právě skončila lidovecká zastupitelka Michaela Dumbrovská. Byla poslední přihlášenou do debaty, která tak po skoro třech a půl hodinách mohla skončit. Jasna Flamiková ze Strany zelených však protestovala, že ji ze seznamu opomněli. Proto je ona poslední debatující. Zastupitelé by se nyní měli shodnout na jednotném stanovisku k dopisu od ministerstva obrany. Po několikahodinové diskuzi je jasné, že městská část pokutu odmítne.

19:17 - Ke slovu se dostala také starostka Dagmar Hrubá. Ve svém vystoupení zopakovala, že cítí zodpovědnost za podpis smlouvy a proto odstoupila. „Podepsala jsem to v dobré víře, že je to v souladu s rozhodnutím rady. Smlouvu jsem podepsala s vědomím toho, že se v tom areálu konečně něco změní k lepšímu. Teď se totiž za to, jak to vypadá, jako občan musím stydět,“ prohlásila Hrubá a dodala, že v Masarykově čtvrti bydlí její vnuk a proto celou čtvrť velmi dobře zná. Dodala také, že za ní chodí spousta lidí, kteří chtějí založit sdružení na podporu multifunkčního domu Wilson. „Říkám jim, ať neprohlubují rozbroje a radši věci řeší věcně. Není vůbec pozdě pro Masarykovu čtvrť něco udělat,“ dodala Hrubá.

19:11 Členka petičního výboru Stop-Wilson Helena Petrová prohlásila, že budou chtít vyvolat referendum o odtržení Masarykovy čtvrti od městské části Brno-střed. „Už se nám zajídá být ve spárech radnice Brna-střed. U nás se nedá koupit ani maso, nemáme tu žádný bankomat. Za třicet let, co tu bydlím se u nás vůbec nic nezměnilo,“ hřímala Petrová.

19:00 - Ke slovu se dostali přítomní lidé. Jako první z nich vystoupil předseda občanského sdružení Masarykova čtvrť Michal Závodský. Navrhl, aby na místě bývalých vojenských autoopraváren vznikla jen jednopatrová budova. „Revitalizujme to v současné podobě. Pokud našla městská část několik desítek milionů na úpravu Kraví Hory, tak určitě něco najde i na tohle. Nemohu pochopit, když vedení radnice ignoruje petiční akci, kterou podepsalo už na osmnáct set lidí,“ řekl Závodský a zdůraznil, že od počátku prosazují místo multifunkčního domu Wilson volnočasové centrum.

18:55 - Podle platného jednacího řádu musí zastupitelstvo skončit nejpozději v devatenáct hodin. Osmadvacet z pětatřiceti přítomných zastupitelů ale odhlasovalo prodloužení schůze. Její konec se tak opět protahuje a oddaluje.

18:52 - Podle aktuálního seznamu přihlášených lidí se svým příspěvkem vystoupí ještě sedmnáct přihlášených zastupitelů a lidí. Tajemník Novotný dává návrh na ukončení zasedání a chce nechat diskuzi až po jeho skončení.

18:50 - Zastupitelé po více než dvou hodinách odhlasovali ukončení diskuze. Opozici se to nelíbí, protože se nedostalo na ně, přestože prý byli do diskuze přihlášeni. Ani přihlášení lidé z pléna se ke slovu už nejspíš nedostanou. Nyní se zastupitelé hádají, zda opravdu skončit nebo ne.

18:21 - Jednání opět sklouzlo k osobním útokům. Šéf klubu ODS městské části Brno-střed Robert Kerndl reagoval na slova zastupitelky Šidlové. „Musím ti říct, že lžeš. Ty jsi ověřovala zápis z toho jednání rady. Tak se nad sebou zamysli a příště už nelži,“ řekl Kerndl. Radní Markéta Vaňková zase nepřímo kritizovala chování zastupitele Bartíka. „Mám už toho plné zuby. Je mi smutno z toho, že některým zastupitelům, na které se právě dívám, chybí základní pravidla slušného chování,“ prohlásila Vaňková. Dívala se přitom právě na Svatopluka Bartíka.

18:03 - Svatopluk Bartík vyzval zastupitele, aby schválili neprodlené zaplacení smluvní pokuty a poté ji vymáhali po starostce Hrubé, která ji podepsala. „Je mi ji lidsky líto, protože věřím, že ona za to úplatek opravdu nevzala,“ prohlásil Bartík.

17:54 - Opoziční zastupitelka Marie Šidlová z KDU-ČSL také vyzvala tajemníka Novotného k rezignaci. Ve svém projevu, který přečetla z připraveného listu, prohlásila navíc, že lidovci v minulém volebním období v radě pro nájemní smlouvu s Wilson Properity nehlasovali. Místostarosta občanský demokrat Libor Šťástka jí oponoval a nařkl ze lži. „Paní zastupitelka normálně a sprostě lže. To, co jste vylovila, je nehorázná lež. Kvalita vašeho projevu je otřesná,“ zaútočil se Šťástka na Šidlovou.

17:42 - Do debaty je přihlášeno ještě čtrnáct zastupitelů. Hlásí se však další a konec jednání zastupitelstva se tak oddaluje do nekonečna.

17:28 - Zastupitelé stále debatují. Předhánějí se argumenty a místy debata zabíhá do osobních útoků. Vedoucí oddělení pořizování a aplikace územně plánovací dokumentace brněnského magistrátu Vladimír Dominik vystoupil s tvrzením, že smlouvu o převodu město neporušilo. „Zdvojnásobí se plocha náměstí Míru, což je nekomerční využití. Plošná výměra vojenského areálu zůstává, jen se posouvá jinam. Nekomerční využití areálu proto zůstává podle platné smlouvy,“ tvrdí architekt Dominik.

17:05 - Šéf brněnských občanských demokratů a radní městské části Brno-střed Pavel Blažek vysvětlil postoj vedení radnice k desetimilionové pokutě. „Jedna strana tvrdí té druhé, že porušila určitý smluvní závazek. Dnes proto jednáme o tom, jestli bez výhrad argumenty ministerstva uznáme, nebo se budeme bránit. Podle mě není na místě pokutu uznávat. Je předčasná, protože ten areál se komerčním způsobem nevyužívá. Rada se navíc od smluv už dávno jasně distancovala,“ prohlásil Blažek.

16:52 - Opoziční zastupitel Svatopluk Bartík vyzval tajemníka Úřadu městské části Radovana Novotného, aby odstoupil. „Za vším stojíte vy. Nesete spoluodpovědnost a měl byste vyvodit osobní odpovědnost. Vyzývám vás, abyste odstoupil. Vyzývám paní starostku, aby vás pokud tak neučiníte, odvolala,“ prohlásil Bartík.

16:44 - Až po půl hodině zastupitelé konečně schválili program dnešního mimořádného zasedání. Hned se začali zabývat dopisem primátora Romana Onderky ohledně pokuty za dům Wilson.

16:41 - Starostka Hrubá uklidňuje přítomné lidi. „Prosím návštěvníky, aby zachovali klid. Je to sice veřejná schůze, ale ne veřejná zábava,“ vyzývá Hrubá. Lidé stále vyjadřují své nespokojení s průběhem zasedání.

16:35 - Koalice si odhlasovala ukončení bouřlivé diskuze. Přihlížejícím lidem se to vůbec nelíbí. „To je tragické. Vás nikdy volit nebudu,“ vzkázal občanským demokratům jeden z přítomných.

16:28 - Debata o odmítnutých bodech opozice se rozhořela a stále trvá. „V takové grupě se nic nevyřeší,“ vysvětlila Jarmila Horová z ODS důvod, proč hlasovala proti zařazení bodu diskuze s občany. Opoziční zastupitel Svatopluk Bartík zase kritizoval radniční zpravodaj. „Je to politický plátek, v němž si ODS léčí své mindráky z velké radnice,“ hřímal Bartík.

16:21 - Zastupitelé odmítli návrh opoziční Strany zelených na zařazení bodu nazvaného „Hovory s občany“. Pro hlasovali jen opoziční zelení a lidovci. Většina se zdržela hlasování.

16:18 - Starostka Hrubá hned na začátku jednání oficiálně oznámila, že odchází z funkce. „Ke dni zvolení nového starosty rezignuji na post starostky. Děkuji vám za pozornost,“ prohlásila Hrubá.

16:09 - Jednání, které mělo začít ve čtyři hodiny, začíná nabírat zpoždění. Přihlíží mu zhruba padesátka lidí, kteří zcela zaplnili jednací sál. Někteří mají transparenty s různými nápisy. „Zvolili vás občané nebo Wilson Properity? Lerchova ne firmě, ale všem!“ stojí na některých.

 

Filip Sušanka

Zpět