Wilson: zaplaťte nám škody, chce firma - Rovnost 30.3.2016

30.03.2016 21:40

Smlouvy o pronájmu bývalého armádního areálu v Lerchově ulici developerovi neplatí, rozhodli radní Brna-středu letos v lednu. Už o dva měsíce později dostal brněnský magistrát předžalobní výzvu od společnosti Wilson Properity, které před deseti lety pozemek pronajali v rozporu s podmínkou armády o nekomerčním využití. Firma nyní požaduje téměř 101 milionů korun. V dokumentu, který městu zaslali, také vyčíslili zisk z plánovaného projektu na asi šedesát milionů korun.
Výzva je první krok před podáním žaloby, pomocí které žalobce dokazuje, že dlužníka požádal o navrácení peněz. „Dokument jsme předali městské části Brno-střed, aby situaci vyřešila," sdělila náměstkyně primátora pro majetek a školství Klára Liptáková.

Městská část, která má správu pozemků na starosti, ale zatím nic nepodniká. „Je to proto, že u dokumentu chybí plná moc, která by advokátovi dovolila za firmu jednat," vysvětlil radní Brna-středu Svatopluk Bartík. Ten už dříve uvedl, že si je jistý, že developer městskou část žalovat nebude, a pokud ano, soud prohraje. Podle něj se radnice žaloby nebojí. „Máme tři právní posudky, které jasně říkají, že ten pozemek nám patří a nic jsme špatně neudělali," dodal radní.

Vyjádření majitele společnosti Wilson Properity se redaktorům nepodařilo získat. „K situaci se nebudeme vyjadřovat," vzkázala pouze sekretářka majitele.

Podle zastupitele Brna-středu Michala Závodského z výzvy vyplynulo, že developer měl šest set zájemců o plánované byty. „Firma také tvrdí, že prováděla bourací práce. Ale ani si nepřevzala klíče od areálu," upozornil Závodský. Třicet milionů korun z celkové částky developer požaduje také jako smluvní pokutu realitní kanceláři, která měla později byty nabízet.

Podle brněnského advokáta Richarda Nováka chce firma získat dohodu proto, aby případ neskončil u soudu a nějakým způsobem se městská část se společností vyrovnala. „Ušlý zisk se těžce prokazuje, protože jde o fiktivní částku. Mají malou šanci uspět a soudy jsou drahé," myslí si.

Bývalé armádní opravny dostalo Brno od ministerstva obrany v roce 2003. Pozemek městu bezplatně předalo s podmínkou, že ho alespoň deset let nebude využívat komerčně. Spory o pozemky začaly v roce 2006, kdy radnice Brna-středu v čele se starostkou Dagmar Hrubou pronajala pozemek firmě Wilson Properity, která tam chtěla postavit víceúčelový dům s byty a obchody. To ovšem ministerstvo obrany považovalo za porušení smlouvy.

V roce 2008 uložilo ministerstvo městu podle smlouvy pokutu necelých deset milionů korun. Po pěti letech však soud městu peníze vrátil.

Tehdejší starostka Brna-střed v roce 2008 rezignovala na svoji funkci. Od téhož roku čelila žalobě kvůli údajnému zneužití pravomoci. V roce 2015 dostala podmínečný trest jeden a půl roku. O vlastnictví areálu pak rozhodl soud v roce 2014. „Asi před rokem a půl uznal, že pozemek patří Brnu. Brno-střed jej pouze spravuje," uvedl Bartík.

EMA ZEZULOVÁ

EVA BÁRTOVÁ
Zdroj: https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/wilson-zaplatte-nam-skody-chce-firma-20160330.html

Zpět