Wilson je náš. Smlouvy neplatí, zaznělo bojovně z radnice Brna-středu Rovnost 27.1.2016

27.01.2016 20:04

Více než deset let už chátrá pozemek bývalých vojenských autodílen v brněnské Lerchově ulici. Lidé z okolí tam chtějí vidět mimo jiné obchod, sportoviště nebo knihovnu. Jenže využití areálu brzdilo od roku 2006 několik soudních sporů. Podle lidí ve vedení Brna-středu se ovšem situace mění. Radní v úterý oznámili, že rozhodli o neplatnosti smluv.

Učinili tak po loňských právních analýzách. Podle radního Svatopluka Bartíka úřad společnosti Wilson Properity, která měla pozemek pronajatý, nedluží náhradu škody ani ušlý zisk. „Radnice odeslala společnosti nájem, který firma za pozemek platila. Šlo o více než devětapadesát tisíc korun," uvedl. Dodal, že developer si klíče od pozemku nikdy nepřevzal a proto má městská část nyní pozemek ihned k dispozici.

Hrozí žaloba

Bývalý majitel firmy Wilson Properity Jiří Maršálek v prosinci loňského roku varoval, že pokud se firma s radnicí nedohodne, podají současní majitelé společnosti žalobu na 101 milionů korun. V úterý se ovšem majitele Michala Wiedermanna nepodařilo redaktorům zastihnout. Podle Maršálka žaloba stále není vyloučená. „Není seriózní se po deseti letech od podpisu smlouvy rozhodnout, že je neplatná. Vlastník firmy má právo jako správný hospodář podat žalobu," podotkl.

Radní Bartík se soudu nebojí. „Vsadím se, že žalobu nepodají. A kdyby ano, vsadím se, že u soudu prohrají," prohlásil.
Radnice chce využití areálu přizpůsobit potřebám místních. „Sedmnáctého března se s nimi sejdeme v Cyrilometodějské církevní škole, kde prodiskutujeme, co na pozemku chtějí," nastínila další postup místostarostka Brna-středu Michaela Dumbrovská.

Radnice si na pozemku představuje třeba obchody. „V okolí není žádný obchod, kromě samoobsluhy, která stojí na pozemku městské zeleně nemůže se proto ani rozšiřovat. Chceme prostor pro trávení volného času, ale nebráníme se ani částečné bytové zástavbě. Může pomoci stavbu zaplatit," popsal Bartík.

Obyvatelé Masarykovy čtvrti si přejí otevření areálu, i když jejich představy se různí. „Chtěl bych tu sportoviště. Může tu být udržovaný trávník, kde by si mládež mohla hrát," uvedl Petr Pospíchal, který bydlí nedaleko.

Některým se naopak líbí představa obchodu služeb. „Mohla by tu vzniknout konkurence pro místní samoobsluhu a také třeba kadeřnictví a knihovna," přeje si Marie Válková z Březinovy ulice.

Nevadil by jí však ani park. „Hlavně, ať je areál konečně využitý. Je škoda, že už tak dlouho leží ladem," doplnila.

Předseda Občanského sdružení Masarykova čtvrť Michal Závodský a zastupitel za koaliční zelené zmínil i další možnosti. „Preferujeme společenské využití v podobě centra pro juniory a seniory, doplněné o různé funkce jako je zázemí pro oblast Kraví hory, záchody, family point, ordinace lékařů či pošta. Zapomenout se nesmí ani na zeleň či průchod mezi  Lerchovou a Údolní," vyjmenoval. I on zmínil služby a samoobsluhu.

Bývalé opravny dostalo Brno od ministerstva obrany v roce 2003. Pozemek městu bezplatně předalo s podmínkou, že alespoň deset let ho nebude využívat komerčně.

Špatný pronájem

Spory o pozemky začaly v roce 2006, kdy radnice v čele se starostkou Dagmar Hrubou pronajala pozemek firmě Wilson Properity, která tam chtěla postavit víceúčelový dům s byty a obchody. To ovšem ministerstvo obrany, považovalo za porušení smlouvy.

V roce 2008 uložilo ministerstvo městu podle smlouvy pokutu necelých deset milionů korun. Za pět let ji však městu po rozhodnutí soudu vrátilo.

Tehdejší starostka Hrubá v roce 2008 rezignovala na svoji funkci. Od téhož roku čelila žalobě kvůli údajnému zneužití pravomoci veřejného činitele. V roce 2015 dostala podmínečný trest jeden a půl roku.

O vlastnictví areálu pak rozhodl soud v roce 2014. „Asi před rokem a půl uznal, že pozemek patří Brnu," uvedl Bartík.

EVA BÁRTOVÁ
 

Zdroj: https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/wilson-je-nas-smlouvy-neplati-zaznelo-bojovne-z-radnice-brna-stredu-20160126.html

 

 

Zpět