Vznikne za Cyrilomotedějským gymnáziem na Lerchově nová školka?

04.04.2024 15:20

Vznikne za Cyrilometodějským gymnáziem nová školka?

 

Až z tiskové zprávy magistrátu jsme se dozvěděli, že radní města Brna dne 20.3.2024 doporučili zastupitelům, aby České provincii Kongregace sester sv. Cyrila a Metoděje odsouhlasili 20milionovou dotaci na stavbu mateřské školky za gymnáziem na Lerchově.

Česká provincie Kongregace sester sv. Cyrila a Metoděje plánuje postavit církevní mateřskou školu, která pojme až 50 dětí a pět zaměstnanců, a to coby částečně podsklepený bezbariérový objekt o dvou třídách se sociálním i hygienickým zázemím. Mateřská škola se má napojit ke dvornímu křídlu gymnázia speciálním koridorem, jenž stejně jako nový objekt dostane zelenou střechu. Vchod má být údajně z Rudišovy. Dle Kongregace je záměr jedinečný tím, že „vytváří komplex škol od MŠ po SŠ na jednom místě“.

Vizualizace ze žádosti Kongregace o dotaci

Radní na projekt schválili dotaci ve výši 20 milionů korun, odhlasovat ji však ještě musí i Zastupitelstvo města Brna. Podmínkou je, že kongregace obdrží také dotaci 37,9 mil. korun z Integrovaného regionálního operačního programu, který vypisuje Ministerstvo pro místní rozvoj.

Jelikož se na cyrilometodějskou mateřskou školu nebude vztahovat spádovost, má sloužit dětem předškolního věku z celého území Brna, které budou vybrány při přijímacím řízení, tzn. přímo zásadní přínos pro naši čtvrť tato školka asi mít nebude. Materiál města Brna přímo říká: „může sloužit mimo jiné rodičům, kteří v centru města pracují a je pro ně komfortní umisťovat své děti v předškolních zařízeních blízko místa pracoviště“.

Naopak můžeme počítat s dalším nárůstem dopravy, která v určitých hodinách už nyní je kritická. Naopak Kongregace v žádosti o dotaci argumentuje tím, že dobrou dostupností MHD bude „eliminována doprava dětí do školy osobními auty a zjednodušeno doprovázení mladších sourozenců do školy či školky těmi staršími“, což se obáváme dnes ani v budoucnu zatím moc neplatí.

Nás mrzí i to, že na toto de facto soukromé církevní zařízení město s klidem dá 20 milionů, ale na veřejné komunitní centrum na Lerchově, které místní úspěšně podporovali v participativním rozpočtu, kam by mohli chodit bez omezení zejména místní, nenašlo ani řádově nižší částku ☹

Mateřská školka má už platné společné stavební rozhodnutí, když si Kongregace na konci roku 2021 požádala o změnu platného povolení pro stavební záměr „Přístavba tělocvičny Cyrilometodějské ZŠ a gymnázia Lerchova“ a přetransformovala jej na mateřskou školku.

Za využití https://cosedeje.brno.cz/w/nova-materska-skola-na-lerchove-radni-doporucili-schvalit-na-ni-dotaci

Zpět