Výsledky ankety o Masarykově čtvrti - OSMČ nedopadlo vůbec zle

14.03.2014 21:54

Anketa MČ Brno-střed o Masarykově čtvrti z října 2013: výsledky

 
 

Městská části Brno-střed trvalo „celé“ tři měsíce, nežli spočítala hlasovací lístky, na jejichž vyplnění měli obyvatele  v říjnu 2013 pouhé cca 3 týdny. A zde jsou výsledky:

 

Otázka byla poněkud zavádějící: každý (zde většina 65 %) si přeje hřiště pro děti nebo nějaké sportoviště, ale to splní i velké oplocené zpoplatněné hřiště nebo profesionální baseballové hřiště. Bude tedy záležet, jak si to na radnici „vyloží“ - nám by stačilo, kdyby se podařilo u stávajících hřišť udržet jejich podobu a udržovat je v dobrém stavu. Nové hřiště bychom však uvítali na severní straně k Veveří, kde chybí.

 

U této otázky je počet ANO nejjednoznačnější – skoro 87 % si přálo (stejně jako OSMČ) parkovou úpravu prostoru u Vaňkova náměstí (Helgoland). Jen škoda, že představitelé radnice v minulosti doposud pro realizaci uceleného parku moc neudělali – stále je to blátivá plocha sloužící pro nelegální parkování (záměr parku je starý jako Metuzalém a také současný starosta jej měl ve svém vlastním volebním programu, včetně obrázků – a ejhle ani čtyři roky nestačí vedení radnice, aby se ta malá plocha zatravnila; a naopak někteří zastupitelé – včetně pana starosty – hlasovali de facto pro stavební činnost v této lokalitě - nyní se však dušují, že anketa bude „vodítkem při dalším směřování úprav v těchto atraktivních lokalitách“.

 

Nejspornější a nejvíce „zmanipulovaný“ bod celé ankety a jen velmi těsné vítězství o 4 hlasy pro wellness (50,6 % vs. 49,4 %). Není bez zajímavosti, že na první otázku odpovědělo 296 respondentů, na druhou 299, na třetí (wellness) celkem 290 lidí a na čtvrtou pak 294 – jako by lidem bylo zrovna u této otázky zatěžko zaškrtnout 4 křížky (Brno-střed neumožnilo žádné mezivarianty, kompromisy nebo komentáře). Nebo na radnici neumějí počítat (fanoušci konspiračních teorií by poukazovali na to, proč zrovna u této otázky je celkový počet hlasujících nejnižší a právě tak, že to „vyšlo“ na minimální preferenci wellness). OSMČ nic nenamítá, aby se úroveň koupaliště zlepšovala (objekt s občerstvením by šlo jistě rozumně rekonstruovat), ale pochybuje, že správnou cestou je nemalá investice do wellness centra. Kdyby měla otázka na wellness znít férově, musela by mít třeba tento text: „Souhlasíte s tím, aby z Vašich peněz coby daňových poplatníků utratila Městská část Brno-střed a Brno 80 milionu Kč na výstavbu wellness centra a pak hrozilo, že tento provoz bude dále dotovat nemalými finančními částkami (pozn.: už dnes areál koupaliště spolyká o několik milionů víc, než si vydělá) a byli byste ochotni zaplatit za jednu osobu 250,- Kč/90 minut a strpět na Kraví hoře větší automobilovou dopravu?

 

Druhý nejjednoznačnější výsledek: přes 94 % hlasujících bylo pro znovuobnovení autobusové linky 51 jejím v plném rozsahu. Po půl sedmé večer v pracovní (!) dny a o víkendech vůbec nemá totiž tato část Masarykovy čtvrti žádné (přímé) spojení s Mendlovým náměstím a hlavními brněnskými nádražími. Už od konce října 2013 tak radnice mohla vědět, že drtivá část respondentů je pro zachování linky i v roce 2014, popř. i dál. Od té doby jsou to více jak 4 měsíce, a reálný výsledek nápravy špatného stavu, kdy od 1.1.2014 je linka zrušena, ze strany radnice Brno-střed není vidět – linka 51 zkrátka nejezdí.

 

A jak bychom tedy coby OSMČ výsledek ankety zhodnotili? Záměry, které prosazuje a podporuje výhradně radnice Brno-střed, nemají evidentně tak jednoznačnou podporu jako ty plány, které preferuje OSMČ nebo kterým se radnice Brno-střed pohříchu nevěnuje až tak intenzivně.

Zpět