Vojenský výzkumný ústav chce zastavět část Kraví hory

03.01.2024 10:01

Na Rybkově ulici na Kraví hoře chce Vojenský výzkumný ústav si rozšířit své objekty a žádá o změnu územního plánu, která mu to má umožnit. Veřejné projednání změny se koná v pondělí 8. ledna 2024 v 13:00 hod. v budově Nové radnice. Zároveň každý může k návrhu uplatnit připomínku, a to do 15.1.2024. Více info najdete na webu Brna, kdy tato změna má označení B62/2.

My máme za to, že Kraví hora musí být primárně pojímána jako lokalita zeleně. Na celém jejím území by tak měla být preferována funkce zeleně a neměly by zde být umožňovány projekty, které jdou proti zeleni a nemají ani veřejné volnočasové využití. Navíc již ta stávající budova ústavu je neorganickým abnormálním „zákusem“ do zeleně coby jasný relikt doby minulé, který by měl být spíše odstraněn, než „potvrzen“ dalším rozšířením uzavřené zástavby.

Pokud ústav potřebuje rozšíření svých prostor, myslíme si, že by měl zaměřit svou pozornost spíše na jinou lokalitu, kde by jeho stavební činnost nebyla na úkor zeleně a dovolovala i další budoucí rozvoj. Při možnostech armády by to jistě neměl být problém. Brno by mělo upřednostňovat navracení Kraví hory zeleni a rekreaci Brňanů, a nikoli dále umožňovat její zastavění, navíc činností, z nichž nemají Brňané přímý užitek a která může být umístěna i kdekoli jinde a není nutné ji vykonávat na Kraví hoře a ani na tom není veřejný zájem, který by nevyhnutelně odůvodňoval přímo zde takovou další zástavbu. 

Zpět