Účet za Wilson: 9,6 milionu - www.lidovky.cz 28.5.2008

28.05.2008 22:06

 

Pokuta od armády - Za chybu radnice zaplatí, části politiků to vadí

Ministerstvo obrany vyhrálo spor s brněnskou radnicí, aniž vůbec zamířilo k soudu.

Dostane peníze za pozemky, které mu už pět let nepatří.

BRNO Na někdejších armádních pozemcích v brněnské Masarykově čtvrti nic nového nestojí, přesto spory o jejich využití připravily Brno o bezmála deset milionů korun. Zhruba tolik odejde nejpozději zítra z účtu města na konto ministerstva obrany jako pokuta za to, že na parcelách radnice Brna-střed chtěla se soukromým investorem postavit polyfunkční dům Wilson.

Městští zastupitelé se včera hádali, zda má Brno částku zaplatit. Část z nich nadále trvá na tom, že ji magistrát platí zbytečně, podle jiných by město tratilo mnohem víc, kdyby pokutu za porušení smlouvy o nekomerčním využití areálu v Lerchově ulici nezaplatilo. Nemuselo by totiž mít status města bez nezaplacených dluhů, a dostalo by se do problémů se získáváním dotací včetně těch evropských.

„Existovaly další formy, mohli jsme jednat o notářské či soudní úschově a dále jednat nebo vést soudní spor,“ prohlásil zastupitel Pavel Blažek z ODS, který stejně jako jeho spolustraníci odmítal o zaplacení rozhodnout.

„Tvrzení, že nám pak někdo peníze vrátí, je absurdní,“ dodal Blažek.

Například předseda sdružení Masarykova čtvrť Michal Závodský totiž nabídl, že se pokusí vyjednat odpuštění dluhu za to, že bude částka vložena do nekomerčního využití areálu.

O úmornosti jednání svědčí krátké srovnání - zatímco k vyřízení několika desítek bodů jednání stačily zastupitelům asi dvě hodiny, dvojnásobek času zabralo právě projednávání sporné smlouvy.

Devětadvaceti hlasy z 55 prošel jediný návrh: zaplatit a pak peníze strhnout z příjmů radnice Brna-střed, kde sporné smlouvy vznikly. Nic na tom nezměnil ani fakt, že ODS se většiny schůze nezúčastnila - na protest odešla hned při schválení programu a vrátila se až na bod Wilson. Jejím členům vadilo, že neměli hned na začátku k dispozici materiál o kauze ani kopie smluv.

„Město zaplatilo ,daň‘za to, že městská část Brno-střed uzavřela v minulosti neoprávněně smlouvu, která porušovala stávající vztah mezi statutárním městem Brnem a ministerstvem obrany,“ shrnul výsledek jednání primátor Roman Onderka. Zaplacením pokuty Brno ztratí cejch dlužníka a zažehná tak možné odmítnutí svých žádostí například o evropské peníze. Kvůli pozastaveným žádostem o dotace by město přišlo údajně nyní až o 240 milionů korun, případným dalším odkladem by částka ještě vzrostla.

Suma 9,6 milionu korun, která poputuje na účet ministerstva obrany, přitom nemusí být jedinou cenou za chybu. Ani zaplacení sankce totiž neotevírá cestu k vybudování polyfunkčního domu, který tam zástupci Brna-střed hodlali postavit. Omezující ustanovení stále platí, nikdo je nezměnil. Město však chce s ministerstvem začít jednat o změně. Platí však také smlouvy se společností Wilson Properity, která stále hodlá stavět. Pokud příležitost nedostane, bude své náklady vymáhat po radnici.

Případem se zabývá i policie. Politickou odpovědnost zatím přijala jen starostka městské části Dagmar Hrubá z ODS - oznámila, že k datu zvolení nového starosty odejde z funkce. Další zmiňovanou osobou je tajemník radnice Brna-střed Radovan Novotný, který dohody signoval. Odvolat ho může jen starosta po souhlasu tajemníka magistrátu.

***

Politickou odpovědnost zatím přijala jen starostka Dagmar Hrubá z ODS

MILOŠ ŠENKÝŘ, JIŘINA VESELÁ
Zpět