Sto let starou ''novostavbu'' čeká kolaudace

02.10.2011 21:43

Brno – Přestavěný a současně nepřestavěný, vyšší a přitom stále stejně vysoký, starý a současně nový, s parkovištěm a současně bez něj. Pohádku o chytré horákyni připomíná rekonstrukce domu ve Všetičkově ulici.

Ačkoliv se dům za poslední rok změnil k nepoznání, podle stavebního úřadu je vlastně stále stejný. A ačkoliv nyní z jeho zahrady mizí kubíky hlíny, jde prý jen o malé úpravy, které nikdo nemusí schvalovat. Realitní kancelář L.M. Reality navíc dům inzeruje jako novostavbu.

O přestavbě více než sto let staré stavby v Masarykově čtvrti informoval Brněnský deník Rovnost už letos v únoru. Lidé z okolí se tehdy snažili upozornit na to, že rekonstrukce změní k nepoznání vzhled domu i charakter ulice v památkově chráněné čtvrti. „Investorovi se všechny změny podařilo prosadit doslova salámovou metodou, díky které mu úřad povolil i to, co by jinak zakázal. A nyní vše pokračuje tím, že se zahrada bez povolení mění v parkoviště,“ zhodnotil Ivo Hamtil, který bydlí v sousedním domě.

Stavební úřad podle něj odsouhlasil pouze to, že při rekonstrukci vznikne jedno až dvě parkovací místa hned u domu. Dělníci však nyní vybagrovali velké množství hlíny v bezprostředním sousedství ulice. A lidé z okolí nevidí jiný důvod, než nepovolenou stavbu dalších parkovacích míst. „Majitel domu tvrdí, že nyní na pozemek naveze štěrk a na něj opět zeminu kvůli lepšímu vsakování vody. Zanedlouho se ale určitě dočkáme toho, že požádá o povolení postavit vjezd z ulice a bude z toho parkoviště,“ obává se Hamtil.

Obavy z parkoviště posiluje i to, za jakých podmínek prodávala dům jedna z brněnských realitních kanceláří. „Parkování je zajištěno v garážích pod domem nebo hned vedle něj,“ uvedla Kateřina Pacovská z firmy L.M. Reality.

Kancelář navíc dům inzerovala jako cihlovou novostavbu. A to i přesto, že jde o budovu z konce devatenáctého století, která měla před rekonstrukcí sedlovou střechu a byla o patro nižší. „Nyní už ale žádné byty v nabídce nemáme,“ upřesnila realitní makléřka.

Investor rekonstrukce Bohumír Šťastný z firmy KS Real nechce dění kolem domu komentovat. Upřesnil pouze to, že kolaudaci rekonstruované stavby plánuje přibližně na listopad. „Divím se, že lidem vadí opravený dům víc než to, jak zchátralé jsou mnohé další stavby v Masarykově čtvrti. A pokud si někdo chce na něco stěžovat, má tak učinit na patřičném úřadě nebo u soudu. Nechce se mi nic vysvětlovat médiím,“ uvedl Šťastný.

Právě na úřady se přitom sousedé problematické stavby obrátili už několikrát. Nikdy však neuspěli. Podle úřadu totiž není jejich názor vůbec potřeba. „Dům se nachází uprostřed pozemku a jeho základní vlastnosti se při rekonstrukci nezmění. Sousedů se tedy změny nedotknou,“ vysvětlil už dříve mluvčí městské části Brno–střed Roman Burián.

Pro úřad je dům stejný i přesto, že má nyní místo dvou pater patra tři, místo sedlové střechy střechu plochou a místo původní zdobené omítky moderní kabát.

V pořádku jsou podle úředníků i úpravy zahrady, kterými se stavební úřad prý vůbec nemusí zabývat. „Jsou totiž malého rozsahu. Informovali jsme o tom i stěžovatele, kteří na to zatím nijak nereagovali. Nyní je tedy patrně vše v pořádku,“ uzavřel Burián.

Zuzana Taušová

https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/sto-let-starou-novostavbu-ceka-kolaudace20110912.html

Zpět