Stavba parku a dětského hřiště Pod hvězdami jde do finále. Čeká se na dosadbu zeleně

13.12.2023 21:47

Neudržované zahrady mezi zahrádkářskou kolonií Kraví hora a Gymnáziem Matyáše Lercha se výrazně proměnily. Místo zpustlé zahrady vznikl park s dětským hřištěm. Ten realizuje Brno-střed za 4,7 milionů korun díky dotačnímu programu Odboru životního prostředí Nové parky pro Brno. Kompletně hotovo bude na jaře příštího roku, jelikož se čeká na dosadbu zeleně v lokalitě parku.

Projekt předloni neprošel o sedm hlasů

V roce 2021 byl projekt navržený do participativního rozpočtu Jiřím Kohoutkem, ale neprošel o 7 hlasů. Tak se Brno rozhodlo zpracovat projektovou dokumentaci, která by místu vrátila život. Až byla dokumentace hotová, byla předána na Brno-střed, která získala financování z dotačního programu Nového parky pro Brno a začalo se stavět letos. Teď je hotová hrubá stavba a na jaře kvůli vegetačnímu klidu proběhne dosadba zeleně.

Bude tam výhled i dětské hřiště

Vznikne park s panoramatickým výhledem směrem na lom Hády. Součástí parku bude i dětské hřiště, které v lokalitě zahrádek chybí.

Oživení dalšího zákoutí se podle radního povedlo

Hlavní cílem bylo oživení dalšího brněnského zákoutí, které se tady opravdu povedlo. V první fázi došlo k odstranění zbytků oplocení, zahradních chatek a ošetření zanedbané zeleně nebo terénních úprav. Došlo také ke zbudování sjezdové rampy pro kočárky, opěrných zídek nebo laviček. Rodiče určitě ocení vznik dalšího dětského hřiště, které tu dlouhodobě chybělo. V rámci úprav byla snaha zachovat perspektivní zeleň a teď se čeká na jarní měsíce, kdy se dosází zeleň a vše bude kompletně hotovo.

 

Dle https://www.brnan.cz/udalosti/stavba-parku-a-detskeho-hriste-pod-hvezdami-jde-do-finale-ceka-se-na-dosadbu-zelene?fbclid=IwAR3B2XscEc-nWONKyIc0zqayQbeJxClVba5-11su8ugwfyTURER31Z9jYEs

 

Zpět