Stanovisko OSMČ ke komunálním volbám 2014

15.12.2014 21:58

Vážené členky a členové OSMČ, vážení obyvatelé Masarykovy čtvrti,

abychom předešli některým jistě opodstatněným otázkám, zaujalo vedení OS Masarykova čtvrť stanovisko k aktuální situaci, kdy tři jeho členové se v říjnových komunálních volbách stali zastupiteli Městské části Brno-střed. Tato situace není nová, již v minulém volebním období byli tři členové součástí zastupitelstva. Novinkou je, že se tentokrát díky přízni obyvatel stal zastupitel i předseda OSMČ Michal Závodský a že po dlouhé době se strany, za které naši členové kandidovali, podílí na vedení radnice. Je za takové situace vhodné, aby OSMČ bylo dále aktivní, aby mělo ve svém čele zastupitele městské části? A to třeba i za situace, kdy předchozí starosta Brna-střed Libor Šťástka (ODS) obvinil (v rámci přituhujícího předvolebního boje) našeho předsedu, že v rámci volební kampaně zneužívá OSMČ. My se nedomníváme, že by úspěchem svých členů mělo nějak trpět OSMČ – za každým z vedení sdružení je patrná nemalá práce, která je motivovaná nikoli politicky, nýbrž láskou k naší čtvrti, v níž bydlíme nebo jsme se i narodili. Po té řadě let a nespočetně příkladů, kdy předchozí radnice ignorovala naše názory (nebo dokonce nás nezapojila ani do konzultací natož do nějakého spolurozhodování) a podporovala developerské projekty, které poškozují místní lokalitu, jsme dospěli k přesvědčení, že nelze celou dobu prosazovat naše názory z (bohužel) slabé pozice občanů, které politici poslouchají pouze jedenkrát za čtyři roky. Považujeme za normální a naplňující ideály demokracie, když aktivní obyvatelé se angažují nejenom v rámci spolků, ale (a i klidně zároveň) politicky. Tedy, že i předseda OSMČ může být nadále jak dobrým předsedou, tak zastupitelem, a že toto se nevylučuje. Věříme, že ani nedojde ke střetu zájmů (a pokud snad přesto ano, pamatuje na to jednací řád zastupitelstva s povinností to hlásit a případně na hlasování neparticipovat) – OSMČ prosilo za 13 let celé své existence jen jedenkrát Brno-střed o podporu (dar několika tisíc na pohlednice Masarykovy čtvrti) a tu nedostalo.

Doufáme, že i Vy, naši sousedé ze čtvrti, oceníte, že jsme vzali na sebe odpovědnost a chceme se více podílet na dění v Masarykově čtvrti i z jiné úrovně, abychom hned v zárodku zkusili eliminovat nedobré záměry z radnice Brna-střed a ne jen sbíráním podpisů pod další a další petice. Rozhodování to nebylo lehké a každý si jím musí projít, na které straně se bude dále nacházet. Uvědomujeme si, že můžeme některé obyvatele zklamat a že ne každého uspokojíme tím, že musíme uzavírat kompromisy. Ale to je daň za to, že se na vedení radnice nyní podílejí čtyři subjekty – pro nás je podstatné docílit alespoň nějakého pozitivního výsledku.

Může se stát, že neuspějeme tak, jak bychom si my nebo Vy představovali, ale rozhodně budeme poslouchat Vás, naše sousedy, a budeme se snažit s Vámi komunikovat více, než dřívější vedení radnice – už proto, že jsme mezi Vámi častěji, než jen při předvolebních akcích. 

Zpět