Rekonstrukce vily Stiassni jde do finále. Otevření se dočká na podzim

13.04.2014 09:23

Hlavní část oprav funkcionalistické vily Stiassni v Brně je hotová. Takzvaná vládní vila, ve které chvíli pobýval prezident Edvard Beneš a později třeba kubánský vůdce Fidel Castro, už má opravenou statiku, exteriér i většinu vnitřních prostor. V následujících měsících odborníci zrestaurují vnitřní vybavení a upraví okolí vily. Slavnostního otevření se vila dočká na podzim, vznikne v ní Centrum obnovy památek 20. století.

Navenek strohá puristická úprava, uvnitř vybavení v tradičním stylu. Podle tohoto zadání věhlasného architekta Ernsta Wiesnera a přání majitelů v letech 1927-1929 vyrostla v brněnské čtvrti Pisárky vila Stiassni.

Většina architektonických prvků se zachovala do dnešních dnů, o to náročnější byla práce na záchraně památky. "Člověk vilu v dobrém slova smyslu nepoznává. Většina oprav interiéru i exteriéru je za námi," popsal stav stavby půl roku před slavnostním otevření Zdeněk Musil ze Sdružení přátel vily Stiassni.

Památkáři například zjistili, že původní barevnost vily byla v době jejího vzniku úplně jiná. Šedá a bílá na stěnách a dveřích vystřídala původní žluté odstíny. "Právě změněná barevnost domu pro nás byla největším překvapením. Rodinné patro bylo v příjemně žluté, přízemí, kde se vítaly návštěvy, bylo naopak ostře barevné. Na stěnách byl červený plyš, dřevěné obložení bylo zase v tlumené zelené barvě," poznamenal Petr Kroupa z Národního památkového ústavu, který má vilu ve správě. Nepůvodní nátěr zmizel také z oken.

I v následujících měsících budou mít památkáři plné ruce práce. Proměna čeká ještě okolí vily vsazené do zeleně. Architekti se chtějí vrátit k původní kompozici zahrady ze 30. let. "Například na obytných terasách se rozkládaly velmi reprezentativní trvalkové záhony a záhony růží, které byly různě kombinovány s cibulnatými rostlinami, které si rodina Stiassni nechávala dovážet ze zahraničí," vysvětlil památkář Roman Zámečník, který se specializuje na historickou zeleň. V zahradě vznikne také ovocný sad - své místo v něm ale najdou jen ty dřeviny, které sem historicky patřily.

Z vily, která získala ve druhé polovině 20. století přívlastek vládní, se totiž stane Centrum pro obnovu památek 20. století. "Bude to špičkové badatelské centrum, které se bude zabývat metodikou ochrany památek 20. století. Nejde jen o stavby z prvorepublikového období, ale i o pozdější architekturu. Doba i situace nás dovede k tomu, že bude sledovat odkaz celého minulého století," myslí si historik architektury Vladimír Šlapeta.

Celý článek: https://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/269495-rekonstrukce-vily-stiassni-jde-do-finale-otevreni-se-docka-na-podzim/

Zpět