Radnice záměrně (?) ignoruje OSMČ ve Zpravodaji

07.05.2014 00:06

Nebyli jsme hodní a už to máme: Cenzura Brna-střed vůči OSMČ

 

Městská část Brno-střed a její Zpravodaj, který je vydáván i z našich daňových prostředků, zřejmě záměrně cenzuruje, resp. potlačuje zmínky o Občanském sdružení Masarykova čtvrť. Když se to stalo poprvé, mohlo se to svést na neaktuálnost, když podruhé, už to bylo podivné (zejména když se na tom podílelo přímo vedení radnice), a když potřetí, tak to již nemohla být asi žádná náhoda.

Série začala u nevinné noticky OSMČ o pátém tradičním rozsvícení Vánočního stromu Masarykovy čtvrti z minulého roku do letošního únorového Zpravodaje městské části Brno-střed. U tohoto článečku (spíše popiska pod fotkou z akce) lze očekávat, že za „výmluvu“ poslouží, že v únorovém Zpravodaji by již nebyl aktuální. Ovšem do kterého jiného čísla zařadit informace o oblíbené akci z 22.12., když uzávěrka do lednového vydání je již podstatně dříve? Únorový Zpravodaj však „unesl“ informace o tom, že se před třemi měsíci rozběhla spolupráce mezi radnicí a studentskými týmy, o soše Mozarta na Zelňáku z r. 2008 nebo o akcích Lipky z druhého pololetí 2013.

Pro dubnový (2014) Zpravodaj MČ Brno-střed jsme zase připravili krátký článek „Masarykova čtvrť má svého zástupce veřejnosti pro Aktualizaci“. Zde jsme se zastavili nad největší změnou brněnského územního plánu za poslední roky (včetně jejích dopadů na Masarykovu čtvrť) a u faktu, že náš předseda byl zmocněn coby tzv. zástupce veřejnosti, a to největším počtem hlasů z celého města Brna. To už samo osobě je zaznamenáníhodný počin, na který by třeba v jiných městských částech byli trošku hrdi, jak se jejich obyvatelé zajímají o své okolí.

O zařazení článku hlasovala 21.3.2014 redakční rada, kde má však většinu vedení radnice (starosta L. Šťástka – ODS, místostarosta P. Sázavský - ČSSD) a její úředníci (tajemník S. Pšeja, tiskový mluvčí R. Burián, M. Žídková – odbor Kanceláře starosty a vnějších vztahů). A právě jejich hlasováním „zdržel se“ (nepřítomen P. Sázavský) článek do Zpravodaje neprošel – inu čí chleba jíš, toho píseň zpívej aneb tolik o úřednické nezávislosti a odvaze. Daný Zpravodaj si však našel dostatek místa, aby informoval o hudební skupině Lesní zvěř a jejím novém albu nebo o soutěži Lesnická všestrannost (včetně dvou fotek), která měla s Brnem-střed společné jen to, že se konala v Lužánkách (v samotném Brnu-střed asi moc lesů, kde by se daná všestrannost dala aplikovat, přímo není).

Zápis z jednání redakční rady o zařazení článku předsedy OSMČ

 

Na začátku dubna 2014 pořádalo OSMČ veřejný Jarní úklid Wilsonova lesa. O podařené akci jsme hned sepsali krátký článeček coby doplnění fotografie. Což o to, okomentovaná fotografie v květnovém Zpravodaji vyšla (děkujeme), ale to jediné, co bylo z námi dodaného textu „vystřiženo“, byla právě zmínka o OSMČ. Posuďte sami (zažlucena je vynechaná část):

V sobotu 5. dubna se více než třicítka lidí zúčastnila Jarního úklidu Wilsonova lesa, který jako svou premiéru akce podobného typu zorganizovalo Občanské sdružení Masarykova čtvrť a technicky zaštítila Veřejná zeleň města Brna. Pomocníci se rozdělili do čtyř skupinek a každá z nich se postarala o část lesoparku, takže se podařilo obsáhnout celou lokalitu. Po tříhodinovém snažení se nashromáždilo celkem 26 pytlů odpadků – mezi „úlovky“ patřily i tři pneumatiky, dva kufry nebo nejrůznější boty a přezůvky. Uznání zaslouží zejména dříve narození, kteří neváhali vydávat se mimo cesty do nelehkého terénu. Účastníci i pořadatelé si akci pochvalovali (byť díky teplému počasí nejeden z nich při zdolávání kopcovitého lesoparku propotil oblečení) a už zvažují, zda z ní udělají pěknou tradici nebo ji rozšíří i o další zelené plochy Masarykovy čtvrti.

Z tištěného Zpravodaje je však více než zřejmé, že prostor na onu půlvětu by tu rozhodně byl (resp. to působí dojmem, že zmínka v textu byla, ale až následným zásahem z něj byla vyjmuta):

 

Zda je to klasická cenzura nebo jakási infantilní pomsta či uraženost ze strany radnice na aktivity našeho sdružení, které jako jedno z mála dokáže pro území Masarykovy čtvrti být vůči (často megalomanským nebo nedomyšleným) plánům radnice Brno-střed odborně i prakticky kritické, nechť si každý udělá sám. Nám nezbývá nežli připomenout, že v říjnu 2014 budou komunální volby, kde za takový přístup k Vaší Masarykově čtvrti můžete politikům „poděkovat“.

 

P.S. Fotografie s popiskem o Jarním úklidu Wilsonova lesa vyšla i v květnovém Metropolitanu města Brna nebo Žabovřeském zpravodaji a tam problém s uvedením našeho sdružení neměli… 

Zpět