Radikální změna v praxi brněnského magistrátu u objemných budov - i díky OSMČ

04.12.2013 23:19

Výhra odpůrců. Soud zakázal zvýšit budovu na Majdalenkách, www.rovnost.cz 


Brno, 4.12.2013 - Muž u soudu prosadil na Majdalenkách menší stavbu, než investor plánoval. Rozsudek dal naději také ostatním občanským sdružením. Boj s investorem lidé z Majdalenek vyhráli. Nejvyšší správní soud jim dal za pravdu a rozhodl, že navyšování takzvaného indexu podlažních ploch nemohou úředníci provádět bez účasti lidí. Je k tomu potřeba řádná změna územního plánu. Plánovaný sedmipatrový dům v Dusíkově ulici proto vyroste jen do výšky čtyř podlaží. Naději tím dostala i další občanská sdružení, která se proti vysokým budovám postavila. Index podlažních ploch určuje intenzitu využití území. „Stanovuje, jaký bude největší objem stavby," sdělil Michal Závodský z Občanského sdružení Masarykova čtvrť. To bojuje například proti plánovanému bytovému domu v Neumannově ulici v městské části Brno-střed. „Podali jsme se sousedy stejnou žalobu jako v případě Majdalenek. Zatím je u Krajského soudu v Brně. Tento týden bude první stání. Po rozsudku Nejvyššího správního soudu máme rozhodně větší naději," řekl Závodský.

Z rozhodnutí soudu mají radost členové občanského sdružení Majdalenky. „Běžná praxe byla taková, že investor přišel na odbor územního plánování a rozvoje magistrátu a ten index bez upozornění místních navýšil. Teď musí změnu schválit zastupitelstvo města, jeho zasedání jsou veřejná," sdělila předsedkyně Majdalenek Karla Hofmannová. Investorem domu na Majdalenkách je firma Imos development. „Rozhodnutí soudu bereme na vědomí, proto jsme přehodnotili řešení celého projektu," sdělila obchodní ředitelka Hana Vyplelová. To potvrdil i předseda představenstva Jiří Rulíšek. „Před pěti lety jsme zažádali o změnu územního rozhodnutí. Chtěli jsme postavit dům stejně vysoký, jako jsou ty okolo. Se sedmi podlažími určenými k bydlení, ale menšího půdorysu. Teď slevíme," řekl Rulíšek. Bytový komplex chtěl investor původně doplnit po přemístění regulační stanice plynu mateřskou školou a zázemím se službami. „Za pět let jsme ale kvůli protestům místních utratili skoro osm milionů korun navíc. Třikrát jsme museli předělávat projekt budovy," sdělil Rulíšek. Dodal, že firma dál bojovat nebude. „Rozhodli jsme se vrátit k původnímu platnému územnímu rozhodnutí, tedy čtyřpatrovému kancelářskému objektu se dvěma patry podzemních garáží," řekl předseda.

Bytový dům Neumann má mít podle aktuálního navýšení sedm podlaží. „Index podlažních ploch odbor územního plánování a rozvoje v březnu 2010 zdvojnásobil. To znamená, že oproti původní verzi může investor postavit až dvakrát větší budovu," upozornil Závodský. Dům má mít dvaašedesát bytů. Postup občanského sdružení kritizuje Alexej Veselý, výkonný ředitel firmy Trikaya, která dům plánuje. „Pozemek, na kterém má budova stát, je na svahu. Z ulice proto bude mít čtyři patra, z pohledu od svahu sedm. Žádný mrakodrap nestavíme. Čtyři patra mají i stavby v okolí," sdělil ředitel. Podle něho je nevyužitého místa v centru škoda. „I proto jsme požádali o navýšení indexu. Lidé teď nechtějí vily, ale ekonomicky úspornější byty. Nevyužitého místa v centru města je škoda," řekl ředitel. Dodal, že stavět byty za městem nechce. „Nikdo se nezamýšlí nad tím, zda jsou byty v centru prospěšné. Lidem pak ale vadí, že za prací dojíždějí zdaleka," uvedl Veselý. Architekt stavby Petr Hrůša z Ateliéru Brno připouští, že navýšení indexu je citlivá věc. „Chápu, že počet podlaží může lidi vyděsit. Stavbu se ale snažím přizpůsobit okolí," sdělil.

Vladimíra Krejsová

https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/vyhra-odpurcu-soud-zakazal-zvysit-budovu-na-majdalenkach-20131204.html

Zpět