Proč OPP nebo VPP neuklízí i v Masarykově čtvrti?

14.03.2014 08:15

Cestou do města často potkáte skupiny lidí s reflexních vestách, jak uklízí.

Jsou to buď VPP nebo OPP. Veřejně prospěšné práce (VPP) jsou časově omezené pracovní příležitosti, které po dohodě s úřadem práce vytváří zaměstnavatel. Spočívají v činnostech ve prospěch třeba právě obce a jejich cílem je umožnit uchazečům o zaměstnání pracovat v době, kdy nemohou najít standardní práci. Zcela jinou aktivitou, která s VPP nesouvisí, jsou obecně pospěšné práce (OPP). Ty sice také představují práci pro obce, jsou ale především alternativním trestem u trestných činů, tj. trestem nespojeným s odnětím svobody.

Když se podíváte, jak tu a tam vypadají některé místní ulice, řekli jsme si, proč takové party neuvidíme i u nás – že by jednou 14 dní mohly projít hlavní komunikace a trochu jim odpomoci od odhozených odpadků nebo zbavit je černého komerčního výlepu.

Tak jsme se zeptali na radnici Brno-střed, která to organizačně zaštiťuje, kde je problém, a zde odpověď z 13.3.2014:

 V Masarykově čtvrti správního území MČ Brno-střed nerealizujeme pravidelné čištění našimi veřejně prospěšnými pracovníky. Zájem o čisté životní prostředí zdejších obyvatel a návštěvníků této brněnské čtvrti se promítá i do samotné potřeby úklidu, takže zde postačují běžné pravidelné úklidy našimi smluvními partnery. Výjimkou je podzimní období, kdy naše veřejně prospěšné pracovníky využíváme jako doplňkový program mezi strojním čištěním k úklidu ulice Hlinky od spadaného listí.

 

Takže to máme černé na bílém: jsme pořádní, takže to málo si ukliďme sami nebo si počkejme na profíky :-))))

Zpět