Proč na nám. Míru nepreferujeme byty

22.02.2020 19:13

Jsme sobci, když nechceme na nám. Míru nové byty?

Nejsme. :-) A níže stručně dáváme racionální důvody, proč má nám. Míru sloužit jinak než pro bytové využití.

 

Kultura, sport a společenský život   NEBO   byty?

  • Bytovka může stát kdekoli jinde (kolik jen má Brno nevyužitých ploch – viz třeba nedaleko rozsáhlé území po továrně KRAS u Mendláku, kde může vzniknout skoro 500 bytů a už je to i naprojektováno, má se zastavovat skoro celý Žlutý kopec), ale centrum naší čtvrti si zaslouží víc než neveřejný kvádr ve stylu Wilsonu. Není zde nedostatek bytů či manko ploch na bydlení, naopak potřebujeme vše jiné, než jsou další a další byty. Náměstí Míru nespasí celé Brno a jeho nedostatek bytů – na to jsou právě ony jiné rozsáhlé rozvojové plochy.
  • Třeba jen městská část Brno-střed má skoro 600 nepronajatých volných bytů – stačí, aby opravě a pronájmu těchto bytů byla dána priorita a zase jsme hned někde jinde.
  • Nová velká stavební hmota s sebou nese negativa – ulice mohou působit stísněněji, lidé z parku Kraví hora přijdou o krásný pohled na školy na Lerchově a děti z těchto škol o výhled do zeleně Kraví hory atp.
  • Desítky bytů znamenají nárůst individuální automobilové dopravy, což v blízkosti škol není optimální.
  • Nám. Míru má tu výhodu, že v okolí je málo bytů, tedy veřejný život může být i „živější“ – umístíme-li se byty, pak to znamená konflikt mezi klidem pro bydlení a společenským životem, který se nemá moc v naší čtvrti kde jinde odehrávat. Nedávný „střet“ mezi oblíbeným využitím prostoru za sv. Jakubem (pivo na stojáka) a několika obyvateli znamenal omezení pro setkávání se lidí. 
  • Náměstí může být „důstojným centrem“ a naším krásným náměstím i tehdy, když na něm nebude stát nový velký dům. Ostatně lze využít či jinak do projektu zakomponovat i stávající budovy ve vojenském areálu lze využít – jsou vyzděné a v dobrém statickém stavu (žádné likusáky!) a nádvoříčko mezi nimi vytváří půvabný neopakovatelný prostor. Nenechte se mást jejich aktuálním venkovním stavem ;-)
  • O náměstí by měli primárně rozhodovat místní a ti se opakovaně o bytech vyjádřili negativně. Respektujme to, ani my neříkáme lidem v Líšni nebo Bystrci, co u nich má na lokálním náměstí vyrůst.
  • Příklady odjinud z Brna (plánované volnočasové centrum Bystrouška z Bystrce, řešená rekonstrukce hasičky v centru Komína) ukazují, že lze udělat veřejnou vybavenost i bez bytů, a to jsme taky v tom stejném Brně, kde všichni volají, jaká je nouze o byty a všude je musíme stavět.

 

Zpět