Opravená hvězdárna v Brně - 3.6.2011

23.06.2011 11:36

Brno 3. června - Opravená brněnská hvězdárna by se měla lidem představit letos v listopadu. Do konce prázdnin mají skončit stavební práce, poté budou technici několik měsíců instalovat přístroje. Hvězdárna se má díky nim i inovovanému programu proměnit v centrum popularizace vědy. Otevřená veřejnosti však bude po rok a půl dlouhé odmlce asi dva měsíce. Na konci roku se znova uzavře kvůli další inovaci, řekl dnes novinářům primátor Roman Onderka (ČSSD). Druhé slavnostní otevření plánuje na jaro příštího roku.
Autorem projektu je Martin Rudiš (Rudiš-Rudiš architekti, s. r. o.)

Opravená hvězdárna v Brně se lidem otevře jen na dva měsíce
Hvězdárna uspěla se dvěma žádostmi o evropské dotace. První se týká její přeměny na takzvané Přírodovědné exploratorium. Příští rok má však navázat další projekt takzvaného digitária. Dovnitř by se při něm měla instalovat unikátní technika, která umožní zobrazit před očima diváků pod polokulovitou plochou planetária například to, co by nastalo, kdyby do země narazila planeta, nebo jak si vědci představují vznik vesmíru. Náklady obou projektů činí dohromady asi 150 milionů korun, kromě evropských fondů se na jejich platbě podílí město.

Onderka dnes při kontrolním dnu na stavbě řekl, že investice tohoto charakteru a takové výše do hvězdárny je ojedinělá. Podobně se vyjádřil i první československý kosmonaut a patron přestavby Vladimír Remek. Připomněl, že brněnská hvězdárna, kam před 50 lety chodil do astronomického kroužku, ho motivovala věnovat se vesmíru a kosmonautice. Jeho kariéru prý mohou následovat další. "Teď má ČR maximální příležitost, protože se stala členskou zemí ESA (Evropské vesmírné agentury) a ESA formuje svůj tým kosmonautů," uvedl.

Ředitel hvězdárny Jiří Dušek dnes zdůraznil, že hvězdárna se v budoucnu nebude soustředit jen na popularizaci astronomie, ale i dalších přírodních věd. Lidé by se tam tak měli dozvědět i o konkrétních vědeckých a výzkumných úkolech, na nichž pracují experti v Brně. "Budeme místem, kde dochází k průniku vědy, umění a vzdělávání," dodal.

ZDROJ: https://www.stavbaweb.cz/Vzdelani-skolstvi-veda/Opravena-hvezdarna-v-Brne.html

Zpět