Na brněnské Kraví hoře našli historické patníky, které sloužily jako hraniční kameny

19.08.2022 23:16

18. srpna 2022

Historický nález hlásí odborníci z brněnské Kraví hory, kde našli staré hraniční patníky, pocházející z devatenáctého století. Artefakty experti umístili do horní části areálu - vrátily se téměř na stejná místa, kde původně ležely.  Archeologové kameny objevili náhodou při rekonstrukci. Historické patníky našli pod povrchem trávníku během úprav v okolí modelu ztroskotaného létajícího talíře.

Starší pochází ze začátku devatenáctého století a upozorňoval na hranici mezi městskou částí Žabovřesky a územím tehdejšího velkostatku Křížovníků, jinak známých jako Maltézští rytíři. Sídlili na spodní části dnešní Pekařské ulice. Díky bohatství se pozemky řádu rozšířily právě až k Žabinám.  
Nejstarší záznam o kameni z roku 1811 leží v Moravském zemském archivu. Tamější spisy prozrazují i znění původního nápisu, který se ale nedochoval. Po rozšíření hranic v polovině devatenáctého století lidé nahradili původní kámen novým, který nesl nápis STB neboli zkratku německého názvu Stadt Brünn. Kameny zůstaly na svém místě i po dalším rozmachu v roce 1919. O několik desetiletí později je lidé využili na zpevnění chodníku, kde byly nyní objeveny. 

 

Zdroj: https://brnenska.drbna.cz/zpravy/spolecnost/25061-brnenska-hvezdarna-se-pysni-dvema-objevenymi-historickymi-patniky.html?fbclid=IwAR36SlQwGg6GOByDvc3_Tb_yT6zNeawdUGJFF3bGCKj1UnSUbDNEkSNqMyM

Zpět