Masarykova čtvrť zase o trošku hezčí

09.04.2017 21:59

Druhý aprílový víkend jsme věnovali zušlechtění naší čtvrti – uklízeli jsme v rámci Ukliďme Česko Kraví horu od nám. Míru až po Rybkovu a zase dali do pucu „náš“ záhonek na Údolní.

 

Dobrovolníci z Masarykovy čtvrti vyrazili na Kraví horu. V křoví našli brusle

Brno /REPORTÁŽ/ – V oblečení, které se nebojí ušpinit, a pytli v rukou vyráží v sobotu ráno do ulic několik stovek lidí po celém Brně. Jejich cílem je vyčistit okolí svých domovů od odpadků. Podpořit celorepublikovou akci Ukliďme Česko se rozhodla taky zhruba padesátka obyvatel Masarykovy čtvrti. Jako první cíl si kladou vyčistit okolí bývalého vojenského areálu v Lerchově ulici.

Rádi by poklidili i uvnitř, vstup jim ale městská část nepovolila. „Mrzí nás to, o povolení jsme žádali už od února. Nevíme, v čem byl problém. Když nemůžeme dovnitř, poklidíme aspoň jinde,“ vysvětluje František Piliar, který vede skupinu směřující dolů po Údolní ulici. Další skupina se z Lerchovy vydala okolo hvězdárny.

Zatímco přímo na ulici se pytle s odpadky plní jen pomalu, na pěšině směřující k zahrádkářské kolonii už je nepořádek častější. Někteří účastníci neváhají prohledat i spletitý keř. Výsledek však stojí za to. „Podívejte, co jsem našla. Asi tam bydlel nějaký bezdomovec,“ říká starší žena a ukazuje tašku plnou nepořádku.

Ačkoli se místní lidé při úklidu ušpiní a na mnohých místech, která prohledávají, je lepší zadržet dech, mnozí z nich se účastní opakovaně a rádi. „Samozřejmě, že bych měla doma co dělat, ale tohle děláme pro naši čtvrť. Tím, jak tady známe každý kout, víme kde hledat,“ poznamenává Irena Greplová.

Nutností jsou pří úklidu rukavice. V trávě či křoví se často ukrývají ostré předměty, časté jsou zejména střepy. Právě sklo dávají sběrači do speciálního pytle. Pozornosti sběračů neuniknou ani drobné nedopalky cigaret.

Z mnohých křovisek vytahují í pozůstatky večírků. Pro některé úlovky musí sejít i několik metrů po příkrých svazích. „Vezměte si hrábě, ať nemusíte až dolů,“ radí někteří.

Zřejmě nejkurióznější nález je pár pánských bruslí.

Autor: Hana Florianová


Zdroj: https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/uklidme-cesko-lide-z-masarykovy-vyrazili-na-kravi-horu-v-krovi-nasli-brusle-20170408.html

Zpět