Lidem z Masarykovy čtvrti chybí zrušený sběrný dvůr www.rovnost.cz 12.4.2015

12.04.2015 16:04

Brno-střed - Od loňského června jsou lidé v Masarykově čtvrti bez ekodvora. Chtějí jej v Tvrdého ulici. Onkologický ústav je však proti tomu. Přestavěné náměstí s kruhovým objezdem uklidňujícím dopravu, větším množstvím zeleně a architektonickým dílem uprostřed. To lidem přinesla loňská rekonstrukce Vaňkova náměstí v Masarykově čtvrti v městské části Brno-střed. Jenže místní zároveň loni v červnu přišli o využívaný sběrný dvůr. Náhrady se dosud nedočkali. Ekodvůr je přitom podle lidí, kteří v Masarykově čtvrti bydlí, potřeba. „Využili jsme jej, když jsme vyklízeli byt po předchozím nájemníkovi. A samozřejmě je občas třeba se zbavit například rozbitého televizoru. Teď to je na cestování přes kus Brna," řekla Romana Špatná. 

Předseda Občanského sdružení Masarykova čtvrť a po podzimních volbách koaliční zastupitel Michal Závodský upozornil, že lidé jiný sběrný dvůr poblíž nemají. „Nejblíž jsou střediska v ulicích Veveří a Jílová. Takže už nejde prostě naložit odpad na kolečka a odvézt jej pár set metrů jako dřív. Je otázka, kolika lidem se pak chce nakládat odpad do auta. Možná jej raději vyhazují jinde," upozornil Závodský. Zorganizoval petici, jejíž další podpisy nedávno předal magistrátu. I bez velké kampaně ji podepsaly asi dvě stovky lidí. Nejlepší náhrada za dvůr zrušený ve Vaňkově náměstí je podle místních v Tvrdého ulici v nevyužívaném areálu vodáren. „Mezi návrhy byla i Trýbova nebo Lerchova ulice. První je však daleko na to, aby byl pohodlně dostupný lidem z celé čtvrti, u druhého panují právní nejasnosti s vlastnictvím," shrnul zastupitel. 

Návrh místních podporuje i městská část. „Myslíme si, že nový sběrný dvůr by měl vyrůst co nejblíž Masarykovu onkologickému ústavu kvůli dobré dostupnosti. V Tvrdého plánuje ústav stavět parkoviště. Ale šlo by to spojit. Parkovací dům a menší sběrný dvůr," uvedla místostarostka Jasna Flamiková. Dodala, že tento návrh poslala městská část i městu. Místo zatím spravují Brněnské vodárny a kanalizace. Ty ve vyjádřeních záměr stavět ekodvůr odmítly. S vodárenským využitím území totiž počítá územní plán. 

Náměstek primátora Martin Ander chce s vodárnami jednat. „Místo v Tvrdého je jedna z variant. Pokud ji podporuje městská část, bude to i naše priorita," řekl Ander. 

Návrh se moc nelíbí řediteli onkologického ústavu Janu Žaloudíkovi. „Náš ústav má celostátní význam a projde jím ročně dvě stě tisíc lidí. Pokud bude sousedit se sběrným dvorem, vypovídá to něco o kultuře Brna. U podobných zařízení ve světě jsem viděl kdeco. Parky i hotely. Ale žádný sběrný dvůr," řekl Žaloudík. Pokud se nepodaří umístit dvůr v Tvrdého, chce radnice Brna-středu hledat dál. „Jsme otevření jakýmkoliv návrhům. Mohou s nimi za námi chodit i obyvatelé," řekl starosta Martin Landa. Záložní varianty má podle náměstka Andera i město. Ale nechce je zatím publikovat. Město loni zrušilo také ekodvůr v Nezamyslově ulici v Židenicích. Stál na soukromém pozemku. „Na návratu dvora do Židenic pracujeme. V Nezamyslově nejsou vhodné pozemky, proto teď prověřujeme místo u židenického nádraží. Na podzim chceme zažádat o dotaci na stavbu za dva až tři miliony korun," uvedl místostarosta Petr Kunc.

Autor: Petr Jeřábek
Více na:
https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/lidem-z-masarykovy-ctvrti-chybi-zruseny-sberny-dvur-misto-pro-nej-zatim-take-20150412.html

Zpět