Lidé odmítají nový projekt. Kvůli stylu. Brněský deník, 18.8.2012

18.08.2012 17:01

Brno - Nový blok dvaašedesáti bytů má vzniknout na prázdné parcele v Neumannově uliciv Brně. Lidé z okolí mají strach o to, že čtvrť ztratí svoji funkcionalistickou tvář.

Stavební úřad Brna-středu v těchto dnech zpracovává územní rozhodnutí pro stavbu nového bytového komplexu. Má vyrůst v Neumannově ulici v brněnské Masarykově čtvrti. Obyvatelé okolních domů se obávají, že přijdou o parkovací místa i výhled. Dům plánuje společnost Trikaya. Ta stojí například za výstavbou kontroverzní rezidence Erasmus nebo plány nové čtvrti na místě nikdy nedokončené továrny Ergon pod bývalým lomem Hády.

Brněnský deník Rovnost zjistil, že proti stavbě v Neumannově ulici protestuje občanské sdružení Masarykova čtvrť. „Setkáváme se tady s klasickým developersky destruktivním přístupem. Chce vytěžit jednu z posledních volných parcel, co nejvíc to jde. Přitom v okolí je řada památkově chráněných vil. Další zhušťování zástavby se do prostoru nehodí," uvedl předseda sdružení Michal Závodský. Ten také vyzývá obyvatele okolních domů, aby poslali své připomínky k připravovanému domu přímo na stavební úřad radnice. To mohou udělat do prvního zářijového úterý, na které úřad naplánoval veřejné projednávání projektu

Chystá se na něj například Miroslava Abrahámová, která žije v jednom z domů sousedících s plánovanou stavbou. „Náš dům stavěl můj otec a žiju v něm desítky let. Nechci se smířit s tím, že nám několikapatrová bytovka vezme krásný výhled," postěžovala si Abrahámová.

Podle Alexeje Veselého ze společnosti Trikaya však nový dům do okolní zástavby zapadne. „Připravujeme citlivě navržené tři obytné domy spojené chodbou. Budou o dva až tři metry nižší než vedlejší střední zdravotnická škola. Architektura vychází z tradic první republiky a respektuje okolní domy. Abychom zachovali ráz čtvrti, oslovili jsme renomovaného brněnského architekta Petra Hrůšu, který má s podobnými projekty velké zkušenosti," sdělil Veselý.

Lidé se podle něj nemusí bát ani nedostatku parkovacích míst. „Pro dvaašedesát bytů je navrženo parkovacích stání o deset více. Auta rozhodně nebudou parkovat v okolních ulicích," tvrdí Veselý.

S tím nesouhlasí předseda sdružení Závodský. „Na ulici je už nyní parkovacích míst málo. Ta, která nabídne nový dům, pouze určují předpisy. Stačí, aby v polovině bytů byla dvě auta a najednou je tu přes dvacet aut navíc," vypočítal Závodský.

Plánované stavby se obává i Vlasta Ulrychová, která dřív měla na pozemku zahradu. „Parcelu ale získal výměnou od města za pasáž Jalta podnikatel Miroslav Lekeš. Museli jsme se zahrady vzdát. Nyní přichází zase taková hrůza. Divím se, že si architekti dovolí navrhnout něco takového," řekla Ulrychová.

Architekt Petr Hrůša však tvrdí, že dům na pozemek patří. „Navazuje na sousední střední zdravotnickou školu architekta Bohuslava Fuchse. Ráz vilové čtvrti tím rozhodně nijak neutrpí. Při přípravě projektu jsme jej konzultovali s památkáři, kteří proti němu neměli výhrady," sdělil Hrůša.

Podle něj lidé lidé využijí nový park, který před domy vznikne. „Pozemek, který je nyní nepřístupný, osadíme zelení. Nebudou v něm chybět ani lavičky nebo dětské hřiště," upozornil architekt. 

Na pozemcích nyní hospodaří soukromý zemědělec Tomáš Tunkr. Prodává tam domácí ovoce, zeleninui vejce. Ten bude muset své místo po zahájení stavby opustit. „Pozemek jsme mu poskytli prozatímně k chovu slepic a pěstování zeleniny jako nouzové řešení. Sám připravuje stěhování do lepších podmínek. Na tomto pozemku totiž nemá k dispozici vodu ani další potřebné zázemí," sdělil Veselý z Trikayi.

Ten si zatím netroufá říct, kdy by nový bytový dům v Neumannově ulici mohl vyrůst. „Stavba potrvá zhruba rok a půl. Nemůžu však nyní odhadnout, kdy se nám podaří získat veškerá povolení," sdělil Veselý.

 

Autor: Jan Spěšný

https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/lide-odmitaji-novy-projekt-kvuli-stylu-20120818.html

Zpět