Kraví horu promění sporný projekt

13.03.2007 18:46

Zdroj: Mladá fronta DNES - Brno 13.3.2007 
Na pozemcích po bývalém armádním objektu má vzniknout nový dům. Za velmi výhodných podmínek pro investora 
Brno - Panorama Kraví hory se má do konce příštího roku změnit. Na náměstí Míru, kterému dominuje funkcionalistický kostel svatého Augustina, přibude čtyřpatrový polyfunkční dům se samoobsluhou, restaurací a byty. Proti stavbě, která má nahradit opuštěný vojenský areál, se ale bouří stovky obyvatel Masarykovy čtvrti.
Příprava stavby připomíná legendární filmovou akci "kulový blesk". Armáda městu zakázala svůj bývalý areál po příštích deset let prodat, a tak jej město musí investorovi pronajímat. A podle uzavřené smlouvy tak hodlá činit za pouhých 5500 korun ročně. Výměnou za směšný nájem má městská část od investora - společnosti Wilson Properity - dostat po dostavbě polyfunkčního domu pozemek, na kterém v současnosti stojí samoobsluha Brněnka. Po zbourání objektu, postaveného za minulého režimu v akci Z, se má o jeho půdorys rozšířit stávající park na náměstí Míru.
 

Podivné posudky
 

Posouzení ceny obou pozemků však provázejí nejasnosti. Ten pod Brněnkou je totiž sedmkrát menší než vojenský areál, radnice ale disponuje znaleckými posudky, podle kterých mají obě parcely přibližně stejnou cenu. Nechala si totiž vypracovat posudky tak, aby se v nich nezohledňovalo jejich budoucí využití.
Oba dokumenty vypracoval na podzim 2004 soudní znalec Albert Bradáč, který je považovaný za špičkového znalce v oboru a působí na brněnské technice jako vedoucí Ústavu soudního inženýrství.
"V zadání ani nebylo, o jakou cenu se má jednat. Po telefonickém upřesnění mi bylo řečeno, že mám spočítat takzvanou vyhláškovou cenu," popsal včera Bradáč. Zároveň ale zdůraznil, že pro potřeby města by bylo logické počítat takzvanou cenu obvyklou, která zohledňuje i budoucí možnosti využití pozemků. "Naopak vyhlášková cena se používá mimo jiné k výpočtu daně z převodu nemovitostí," upřesnil soudní znalec s tím, že o plánovaném polyfunkčním domu, který obvyklou cenu pozemků zásadně mění, nevěděl. Podle tajemníka městské části Brno-střed Radovana Novotného způsob vypracování posudku město nepoškodí. "Posudky jsme nechávali dělat jen informativně, nejsou podkladem pro žádnou směnu nebo obchod," tvrdí Novotný, který vypracování posudků zadával.
Adušuje se, že až uplyne desetiletá armádní lhůta, nemusí se současnými posudky nikdo řídit. "O případném odprodeji investorovi potom bude rozhodovat zastupitelstvo," prohlásil tajemník.
Podle Novotného je to zakotveno v jedné ze smluv, které radnice s Wilson Properity uzavřela. Po dohodě se společností je ale odmítá zveřejnit. V polyfunkčním domě má být kromě bytů, obchodů a restaurace i několik kluboven, které bude moci bezplatně využívat městská část. Jejich celková plocha je necelých 350 metrů čtverečních. Části lidí z Masarykovy čtvrti se to zdá málo. Původně totiž čekali, že jako "kulturní centrum" bude sloužit celý pozemek po armádních halách. Ten činí 5500 čtverečních metrů.
Podle vítězného návrhu z ideové soutěže čeká kromě stavby polyfunkčního domu "ozdravná kůra" celé náměstí Míru. Stavaři zároveň přeloží tramvajovou smyčku linky 4 do prostoru parku a narovnají Údolní ulici, která dnes končí v nepřehledném "esíčku" před kostelem svatého Augustina.

Zpět