Kraví hora: lidem se nelíbí rozšíření sportovišť na úkor zahrádek Brněnský deník 4.6.2013

04.06.2013 13:15

Brno – Sotva se lidem z okolí Kraví hory podařilo odvrátit plán soukromého investora stavět obchodní komplex na jejím úpatí u Rybkovy ulice, začínají s dalším bojem o tento brněnský vrch. Tentokráte protestují proti návrhu rozšiřování sportovišť v okolí koupaliště.

Přichází s ní nová studie dalšího rozvoje areálu, kterou má v současnosti na stole radnice městské části Brno-střed. A podle níž má město změnit regulační plán v oblasti. „Plán je předimenzovaný. Podle návrhu bude na Kraví hoře přesportováno. Především ve prospěch baseballu. Jeho rozšíření by de facto znamenalo i zánik zahrádkářské kolonie Malina, nad Grohovou ulicí," upozornil Michal Závodský z občanského sdružení Masarykova čtvrť.

Přemrštěná sportoviště se nelíbí ani třeba Janě Markové. „Na Kraví horu chodívám na procházky a spíše uvítám rozšíření parku. Rozumná sportoviště mi nevadí, ale myslím si, že by bylo pro děti lepší klasické hřiště na fotbal a podobné sporty, než baseballové. To už jsou asi užitečnější ty zahrádky," konstatovala žena.

Zástupce kolonie Malina Filip Fuchs zatím nechtěl o jejím možném zániku mluvit. „Že nás má nahradit hřiště se mi moc nelíbí. Ale nechci se k tomu vyjadřovat, dokud jsem nemluvil se starostou," řekl Fuchs. Dodal, že jednání o budoucnosti čeká zahrádkáře na radnici už zítra.

Starosta městské části Libor Šťástka ujistil, že rozšiřování sportovišť se zahrad nedotkne. „Takové informace se nezakládají na pravdě. Pokud je omezíme, tak jedině kvůli rozšiřování parku. To lidé z okolí požadovali v petici," poznamenal Šťástka.

Přesto jednání nebude úplně klidné. Část zahrádkářů nechce ustoupit ani parku. „Rozšiřovat park je nesmysl. Město nemá dostatek peněz a pracovní síly ani na udržování stávajících parků. Není tak důvod zřizovat nový. Zahrádkáři se starají mnohem lépe. Navíc obděláváním půdy městu prospívají," uvedl předseda brněnských zahrádkářů Martin Říha.

Také lidé ze sdružení Masarykova čtvrť vidí na zpracovávané studii další problémy. „Podle ní se má zvětšit parkoviště nad koupalištěm. A u Rybkovy ulice vznikne další jedno klasické a jedno podzemní. To znamená nárůst dopravy hluboko do parku," uvedl Závodský.

Nešťastná je podle něj i stavba skateparku, z něhož se ponese do okolí hluk podobně jako z amfiteátru plánovaném na jednom z hřišť. „Pejskaři také částečně přijdou o oblíbený výběh. Zaberou jej čtyři víceúčelová hřiště. Nezruší jej úplně, ale nebude nikde úředně vedeno, že existuje," upozornil Závodský.

Podle starosty jsou ale obavy lidí přehnané. „Parkoviště nad koupalištěm nedostačuje. Rozšíření parkovacích míst u něj místním pomůže. Nebudou jim parkovat auta u domů v Masarykově čtvrti. V amfiteátru chceme jen komornější odpolední vystoupení. Nebude rušit. Ale podle lidí ze sdružení je špatně všechno, co děláme," řekl starosta.

S tím Závodský nesouhlasí. „Starosta s námi o plánech nejedná. Přitom jsme ochotní přistoupit ke kompromisu. Stačí, když se bude držet současného regulačního plánu a plán o polovinu zredukuje," vyzval.

Autor: Petr Jeřábek

https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/kravi-hora-lide-chteji-mensi-hriste-20130603.html

Zpět