Kauza Wilson: ministerstvo má vrátit pokutu - Brněnský deník 23.2.2013

24.02.2013 22:16

Brněnský magistrát po právním boji zvítězil nad českou armádou. Podle nedávného rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 6 má ministerstvo obrany Brnu vrátit desetimilionovou pokutu, kterou městu udělilo v roce 2008. Ministerstvu tehdy vadilo, že Brno pronajalo jeho bývalé pozemky soukromé firmě, aby na nich postavila bytový dům.

Od armády přitom dostalo pozemky zdarma s podmínkou, že je deset let komerčně nevyužije. „Soud nyní rozhodl, že tato podmínka neměla ve smlouvě, co dělat a tím pádem jsme ji neporušili. Pokud se ministerstvo proti rozsudku neodvolá, musí městu peníze vrátit," sdělil právník Radek Ondruš, který Brno ve sporu zastupuje.

Ministerstvo obrany zatím neví, jak se k rozhodnutí soudu postaví. „Čekáme na doručení písemného rozsudku a po jeho posouzení zvážíme, zda se odvoláme," uvedl Vladimír Lukovský z tiskového odboru ministerstva.

Náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil rozhodnutí soudu vítá. „Formálně jsme nikdy nepřiznali, že je pokuta oprávněná. Zaplatili jsme ji pouze proto, abychom se ve vztahu ke státu nestali dlužníky. To by nás stavělo do nevýhodné situace," podotkl Pospíšil.

O peníze, které město armádě zaplatilo, přišla radnice Brna-středu. Její vedení totiž pozemky poskytlo firmě Wilson Properity. Magistrát pravděpodobně deset milionů této městské části vrátí. „Jsem rád, že se nyní potvrdilo to, co říkám už několik let. Otvírá to také šance na rozvoj této oblasti. Kvůli sporům totiž zatím veškeré projekty stojí," uvedl starosta Brna-středu Libor Šťástka.

Rozhodnutí soudu také podle něj dává naději bývalé starostce Dagmar Hrubé, která je v takzvané kauze Wilson stíhaná. Ta totiž podle loňského rozhodnutí Nejvyššího soudu stojí za podpisem smlouvy, a tím pádem i za pokutou. „Jestli městu žádná škoda nevznikla, nemůže pokutu platit," podotkl Šťástka.

Podle bývalého zastupitele Brna-středu Svatopluka Bártíka ale rozhodnutí soudu problém neřeší. „Smlouva s Wilson Properity je nezákonná a za jejím podpisem je právě starostka. Na podpis jakýchkoliv smluv neměla mandát od rady městské části. Zákon o obcích jasně říká, že takto učiněné právní úkony jsou od počátku neplatné," tvrdí Bártík.

Radnice za symbolickou korunu ročně pronajala území developerovi v roce 2006. Loni za to Nejvyšší soud potrestal Hrubou pokutou a pětiletou podmínkou. Proti rozhodnutí se odvolala.

Autor: Jan Spěšný

Zpět