Jen kruhový objezd na Žlutém kopci nestačí. Vyroste tam i park a parkoviště

07.01.2014 23:40

  12:40

Bude o více než dvacet milionů dražší, než se původně počítalo. Nová křižovatka na Vaňkově náměstí má Brno stát 55 milionů korun. Cena se z původních 34 milionů korun vyšplhala kvůli vyšší DPH a především proto, že u objezdu vznikne i park a místa pro parkování.

 

Oblíbená zkratka z centra Brna směrem na dálnici D1 je díky nepřehledné křižovatce na Vaňkově náměstí podle odborníků z Brněnských komunikací nebezpečná.

I proto se město rozhodlo pro výstavbu kruhového objezdu, který má zajistit bezpečnější a plynulejší průjezd přes Žlutý kopec. To bylo v roce 2000.

O čtrnáct let později jezdí řidiči stále skrze čtyřramennou křižovatku.

Původní návrh počítal pouze s kruhovým objezdem. Město na něj tehdy vyčlenilo 34 milionů korun. Současná rekonstrukce křižovatky, výstavba nových parkovacích míst a úprava přilehlého parku by ale měly stát o 20 milionů víc.

Přibude park či monolit

"Původní cena počítala s pětiprocentní DPH. Ta je teď jednadvacet procent," vysvětlila zdražení projektu Vladimíra Navrátilová z Brněnských komunikací.

"Do změny ceny se promítly také doplňkové stavby - park nebo monolit uprostřed křižovatky," dodala Navrátilová.

Její slova potvrzuje i architekt Pavel Pekár, který projekt vytvářel. "Nejde o navýšení částky, jsou to dva různé případy," poznamenal.

Zdržení je podle zastupitele Vojtěcha Mencla, který se situací na Žlutém kopci zabývá, způsobené průtahy v projednávání majetkových vztahů s Masarykovým onkologickým ústavem, který vlastní pozemky, na kterých má vyrůst park.

Celá věc se dala do pohybu v roce 2012, kdy město oslovilo společnost P. P. Architects, aby zpracovala projekt. Zároveň vyzvalo občany k hlasování o nové podobě Vaňkova náměstí.

Stavba má začít v květnu. Začne?

Průvodní zpráva projektu společnosti P. P. Architekt z února 2012 plánovala zahájení prací na jaro 2013. Dosud se ale na Žlutém kopci nic nezměnilo. Podle plánu Brněnských komunikací, které stavbu dozorují, se má začít stavět letos v květnu.

Fotogalerie

Kruhový objezd ale zatím nemá kdo postavit, výběrové řízení vypíše město v únoru. Začátek stavebních prací je proto podle vedoucího investičního odboru magistrátu Jana Kauckého reálný až v létě.

Obyvatelé Masarykovy čtvrti si tak na zlepšení dopravy na Vaňkově náměstí ještě počkají. Ne všichni jsou navíc s řešením zcela spokojení.

"Úpravu křižovatky vítáme, ale bylo by lepší, kdyby měla oválný tvar, který by více respektoval hlavní tah ulicemi Lipová a Tvrdého," vysvětlil Michal Závodský z Občanského sdružení Masarykova čtvrť. Současný kruh posouvá křižovatku více k obytným domům, což se jejich obyvatelům nelíbí.

Spokojeni jsou naopak s parkem, který má u Vaňkova náměstí vyrůst. Jeho součástí by mělo být dětské hřiště nebo prostor pro pétanque.

Zdroj: https://brno.idnes.cz/na-zlutem-kopci-bude-i-park-d0i-/brno-zpravy.aspx?c=A140107_2019110_brno-zpravy_daj

Zpět