Bývalá sjezdovka je definitivně součástí Wilsonova lesa - www.brno.cz

20.05.2010 20:37

(zug) – Večerním setkáním s hudbou a pohoštěním byl ve čtvrtek 20. května otevřen vyhlídkový altán, který korunuje bývalou sjezdovku ve Wilsonově lese. Je to definitivní tečka za letitým sporem o to, zda vrátit prostoru „původní“ účel, nebo jej začlenit zpět do lesoparku.

Lesopark Wilsonův les na skalnatém kopci nad Svratkou v Žabovřeskách sloužil od svého založení v roce 1882 jako oblíbené výletní místo s krásným výhledem na Brno. V 70. letech byl v horní části zřízen lyžařský svah s umělým povrchem, po roce 1989 ale svému účelu sloužit přestal. Roku 2002 vznikl záměr sjezdovku obnovit a prodloužit ji zhruba o 200 metrů.

„To vyvolalo odpor mezi velkou částí obyvatel Žabovřesk a Masarykovy čtvrti, kterým vadilo, že by muselo být kvůli prodloužení svahu vykáceno asi 500 vzrostlých stromů a také by se zde zvýšila dopravní zátěž,“ řekl náměstek brněnského primátora Martin Ander.

Odpůrcům trvalo několik let, než přesvědčili brněnské zastupitele, aby záměr obnovit sjezdovku opustili. O zrušení lyžařského svahu rozhodla Rada města Brna v roce 2007, později byly na integraci plochy do lesoparku vyčleněny peníze z městského rozpočtu.

Loni začaly práce na terénních a sadových úpravách území, byly obnoveny dvě cesty, které propojily sjezdovkou rozdělený lesopark, a v místě bývalého vleku zahradní architekti navrhli dřevěné schody. Průhled do údolí zůstal zachován.

Na vrcholku svahu pak vznikl vzdušný dřevěný altán, na jehož stavbu přispělo 124 tisíci korun také Občanské sdružení Wilsonův les. Celkem stálo začlenění území do okolních ploch lesoparku 3,1 milionu korun.

Na tuto obnovu naváže příští rok revitalizace celého Wilsonova lesa, na niž přispěje také Evropská unie. Za zhruba 50 milionů korun budou opraveny cesty a lavičky, doplněn další mobiliář a stromům se dostane odborné péče.

http://www.brno.cz/brno-aktualne/co-se-deje-v-brne/byvala-sjezdovka-je-definitivne-soucasti-wilsonova-lesa/

Zpět