O aktualizaci brněnského územního plánu rozhodne soud. Aktivisté podali žalobu

20.11.2014 20:18

Brno – O platnosti aktualizace územního plánu Brna rozhodne Krajský soud. Brněnská nevládní organizace Nesehnutí společně s dalšími spolky včera na její schválení podala žalobu.


"Aktualizace je zmatečná. Lidé se v ní špatně orientují," sdělila Hana Chalupská z Nesehnutí. Aktivisté dokumentu vytýkají, že umožňuje zástavbu v zelených plochách parků nebo ve vnitroblocích a legalizuje černé stavby.


Změny územního plánu podle nich ovlivní i životní prostředí. "Výstavba parkovacích ploch nebo ničení zeleně zvýší podíl škodlivin v ovzduší," upozornila Kristýna Rytířová z hnutí Dejchej­ Brno. Připomínky podali i zástupci brněnských městských částí. "Aktualizaci sledujeme od počátku a magistrát nám za celou dobu v ničem nevyhověl," řekl předseda občanského sdružení Masarykova čtvrť Michal Závodský
Náměstek bývalého primátora Ladislav Macek, jenž byl za přípravu aktualizace zodpovědný, nemá ze soudu obavy. Považuje celou akci za nesmyslnou. "Odmítám, že by aktualizace byla nesrozumitelná. Koncept pečlivě vznikal pět let," zdůraznil. Nepochopení považuje spíše za nešikovnost zastupitelů. "Pořádali jsme několik schůzí a diskuzí. Mnohdy se jich zúčastnili jen někteří z nich," dodal.
Podle Chalupské se nová koalice složená z hnutí ANO, Žít Brno, lidovců a zelených zavázala, že aktualizaci zreviduje. "Snad se do práce na tak zásadních dokumentech zapojí i obyčejní lidé," doplnila Chalupská. 

Z podání žaloby na Krajském soudu v Brně, 19.11.2014

 

Rovnost 19.11.2014

https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/aktiviste-podali-zalobu-na-aktualizaci-brnenskeho-uzemniho-planu-20141119.html

Zpět