Beseda o Vaňkově náměstí - úředníci a politici nedorazili. Přečtěte si jejich "omluvy"

22.05.2014 20:43

Debata o zrušení sběrného dvora? Bez úředníků

Brno-střed – V červenci přijdou o sběrný dvůr na Vaňkově náměstí, kam v současnosti mohou dovézt odpad ze svých domů a zahrad za pár minut pěšky na kolečkách. O pár set metrů dál je sice volná plocha, kde může vyrůst, ale město ji nechce uvolnit.

Důvody svého rozhodnutí úředníci lidem z Masarykovy čtvrti vysvětlit nepřišli. Přestože je Občanské sdružení Masarykova čtvrť pozvalo na besedu, kterou ve středu večer pořádalo. „Dorazili pouze zástupci Masarykova onkologického ústavu. Úředníci brněnského magistrátu, městské části Brno-střed nebo Brněnských komunikací se odmítli zúčastnit. Mrzí nás to, chtěli jsme, aby řekli fakta a odborné postoje svých institucí. Nic jiného," konstatoval předseda sdružení Michal Závodský.

Podle mluvčího magistrátu Pavla Žáry se úředníci ovšem prioritně účastní akci organizovaných magistrátem či radnicemi. „Neznamená to, že mají na soukromých besedách účast zakázanou. Ale je potřeba je plánovat předem," upozornil Žára.

Petr Jeřábek, https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/debata-o-zruseni-sberneho-dvora-bez-uredniku-20140522.html

 

Bohužel pan mluvčí vaří už více jak z vody - nezbývá než dodat, že všichni byli od nás pozvaní (originál pozvánky ZDE) dostatečně předem e-mailem nebo přes datovou schránku - třeba jak Magistrát, tak Městská část Brno-střed dostali pozvánku již 2. května 2014 (viz níže potvrzení z naší datové schránky): 

 

Jako první přišla "omluvenka" z magistrátního Odboru pro územní rozvoj a plánování, které jsme prosili, aby se zaměřili na téma "Změny územního plánu a budoucnost svahu Žlutého kopce".

Od: Leopoldová Kateřina
Komu: osmc@email.cz
Datum: 8. 5. 2014 14:02:45
Předmět: Pozvánka na besedu

 


Občanské sdružení Masarykova čtvrť

 

Vážený pane místopředsedo,

 

Děkuji Vám za pozvání na besedu Současnost a budoucnost Žlutého kopce a Vaňkova náměstí, kterou Vaše občanské sdružení pořádá dne 21.května 2014.  Nicméně musím  bohužel  Vaše pozvání  odmítnout, neboť  úředníkům veřejné správy nepřísluší účastnit se obdobných besed.

 

S pozdravem

 

Kateřina Leopoldová,

Odbor územního plánování a rozvoje MMB.

 

Následně se k ní přidal i Odbor životního prostředí, pod nějž spadá pro nás důležitá problematika sběrných dvorů. Měl tak vystoupit na téma „Aktivity ve vztahu ke Žlutému kopci a Vaňkovu náměstí, zajištění sběrného dvora pro Masarykovu čtvrť“. Jeho „výmluva“ byla v jednom originální – prý nám poskytli již všechny dostupné informace. Což je nejspíše pravda (i když co my víme, co mají za informace...), ale co je nepřijatelné, že by s takovou veškerá mezilidská komunikace se mohla dít jen přes papír a na lidský kontakt jako by nebylo místo. Magistrát se na svých webových stránkách hrdě hlásí ke své VIZI, kam řadí i zlepšovat otevřenost a srozumitelnost úřadu a chce být vstřícný a otevřený, tak u naší veřejné besedy předvedl bohužel pravý opak.

…Omluvte mě, ale Vaší besedy se nezúčastním. K aktuální situaci a k budoucnosti sběrného střediska odpadů pro Masarykovu čtvrť Vám byly poskytnuty všechny dostupné informace.  

 
I já Vaší pozvánce rozumím tak, jak to píšete, setkání mezi městem a jeho obyvateli. Proto „aktuální názor“ úředníků OŽP MMB ve věci SSO není rozhodující. Veškeré investiční kroky a dispozice s majetkem města jsou v kompetenci orgánů samosprávy, ať už MČ nebo SMB… V tuto chvíli, nevidím důvod účasti zástupce OŽP MMB na Vaší besedě.


Martin Vaněček, vedoucí Odboru životního prostředí MMB
emaily 12.5.2014 a 17.5.2014

Když nás takto odmítly dva hlavní příslušné odbory MMB, zkusili jsme se ještě dvěma dopisy obrátit prosebně přímo na primátora města Brna Romana Onderku, zda by ze své pozice „nejvyššího“ v Brně nedokázal zařídit, aby na besedu přišli alespoň dva zástupci Brna. Místo něj odpověděl jeho náměstek Ladislav Macek (ČSSD) tak, že se svých úředníků zastal s tím, že by je tedy také na besedu nevyslal. Jeho názor bychom snad pochopili jedině a pouze v případě, že bychom takové setkání organizovali již po desátého v krátké lhůtě nebo bylo na téma Přistání UFO na Vaňkově náměstí a vztyčení stély na oslavu tohoto historického okamžiku. Ale NE v situaci, kdy besedu na dané téma pořádáme vůbec poprvé (a to stranou necháme, že město ani městská část Brno-střed samy žádnou besedu nezorganizovaly a de facto jsme je takto suplovali), je to beseda pro Brňany a jedná se mj. o největší rekonstrukci Vaňkova náměstí v jeho novodobé historii, na kterou z (našich) veřejných peněz poputuje více jak 50 milionů.

„…se proto nelze domáhat, aby se úředníci Magistrátu města Brna zúčastnili besed, kdykoliv o to požádá jakákoliv skupina či zájmové sdružení občanů.“

Ladislav Macek
náměstek primátora města Brna 
E-mail 20.5.2014

 

Takže jsme nepochodili ani na vedení města. Z nižší úrovně, z Městské části Brno-střed jsme také nebyli úspěšní, zde nám Odbor životního prostředí se vymluvil na mimořádné (mimo plán) zastupitelstvo městské části. Je pravda, že to se konalo (ještě před 14 dní o něm nic veřejně známo nebylo), ovšem

  1. naši dva členové, kteří jsou také zastupiteli, dokázali (jeden z nich dokonce jen na kole) se ze zastupitelstva (začínalo v 16 hod., my v 17 30) dostavit bez problémů včas na začátek besedy (a třeba pan starosta má k dispozici služební vůz i s řidičem)
  2. Odbor životního prostředí má 12 zaměstnanců, Odbor Kancelář starosty a vnějších vztahů má 15 zaměstnanců  a navíc si z našich daní platíme i uvolněného zastupitele Ing. Arch. Vojtěcha Mencla, který je odpovědný za územní plán a rozvoj obce  a sběrný dvůr na Vaňkově náměstí na starosti a doposud (byť od problému od počátku ví !) nedokázal jeho přesunutí zařídit. Že by všichni zaměstnanci byli na jednání zastupitelstva je vyloučené (pak by se tam snad ani nevešli všichni zastupitelé), tudíž klidně jeden z nich mohl na besedu s obyvateli dorazit.

Vedoucí odboru Mgr. Hrnčíř, 15.5.2014: Této besedy se však nezúčastníme, a to z důvodu časové kolize této besedy s termínem konání zasedání ZMČ Brno-střed. Dalším důvodem je skutečnost, že přímo OSMČ má své zástupce i v samosprávných orgánech MČ Brno-střed, kteří jsou o všem podstatném týkající se Vaňkova náměstí a Žlutého kopce ( v tomto případě park a eko-dvůr ) pravidelně a včas informováni, zabývají se tímto tématem a vyjadřují se k němu. A dále s občany MČ komunikujeme prostřednictvím Zpravodaje.

 

Jeho mírně zavádějící slova napravme tím, že vymlouvat se na dva zastupitele z našich řad, kteří navíc nejsou ve vládnoucích stranách ODS+ČSSD (TEDY JSOU KLASICKOU OPOZICÍ a místo úředníků, kteří mají plný plat a je to jejich hlavní náplní, tak oni to dělají vedle svého regulérního zaměstnání a činnosti pro Masarykovu čtvrť), je hodně nefér - ulehčovat si svoji práci tím, že ji budu "přehazovat" na ty, co dělají veřejněprospěšné aktivity ve svém volném čase, není akceptovatelné. Navíc přizváním úředníků-odborníků jsme se chtěli "chránit" proti tomu, aby se pak neřeklo, že jsme jednali o nich bez nich a nebo, že jsme jejich slova nějak špatně interpretovali.

A opět jeden příklad lidského přístupu: s občany komunikujeme prostřednictvím Zpravodaje městské části – jako živý kontakt s obyvateli bylo něco zdravotně závadného nebo nebezpečného… :-(

S nejpodivnější zdůvodnění neúčasti (kromě toho, že je k tomu nezavazuje žádný zákon - jako by na účast na besedě musel ve slušné společnosti existovat nějaký zákon!) přišly Brněnské vodárny a kanalizace, které ovládá ale město Brno a které se vyjádřily negativně k umístění sběrného dvora v náhradním prostoru bývalých vodáren na Tvrdého:

Konstatujeme, že v demokratické společnosti by se problémy měly řešit slušnou vzájemnou komunikací a nikoliv vyvoláním konfrontačních jednání před publikem se snahou o politické zviditelnění.

Na druhou stranu je třeba uznat, že jsme mohli k nim přijít (inu, když nejde Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi) a svůj postoj nám až ráno v den besedy vysvětlili s tím, že jejich negativní stanovisko vyšlo pouze z aktuálního územního plánu, ale jinak proti záměru sběrného dvora by nic neměly - stačilo by změnit územní plán.

 

Dalším pozvaným byla jiná městská firma – Brněnské komunikace, které měly na starost přípravu rekonstrukce Vaňkova náměstí a proto jsme si logicky přáli, aby o ní místním lidem poreferovali a ti také věděli, co je brzy čeká. Od nich jsme radši žádnou písemnou odpověď nedostali (dle všeho náš zvací e-mail ztratili. Takže byť se na jejich webu pyšní tím, že „jednáme s Vámi na úrovni a s profesionálním přístupem“ – jedná se spíše o proklamace. V den besedy po naší urgenci pak účast . telefonicky odmítli a odkázali na brněnský magistrát, který nás odmítl již dříve.

Takže výsledek: organizujete pro lidi ve svém volnu a na své náklady besedu o tématu, které se jich bezprostředně dotýká. Pozvete celkem 6 různých institucí a odborů, které jsou živi z jejich daní a z nich přijde jediný... Zajímavé, že všichni absentující mají hrdě ve svém názvu Brno - Brněnský, ale přijít něco říci Brňanům už nějak nezvládají :-(

 

P.S. Korunu všemu svými výroky na zastupitelstvu Brno-střed nasadil starosta Brno-střed Libor Šťástka (ODS), který nakonec také odmítl naše pozvání na besedu s tím, že je prý přesvědčen, že v posledních letech se naší čtvrti věnovalo hodně pozornosti (snad dokonce prý více než ostatním částem naší městské části). OSMČ vnímá jako politický subjekt a i dnešní besedu o Vaňkově náměstí považuje za politické shromáždění! S občany tímto způsobem dle všeho tedy takto nekomunikuje – on s nimi komunikuje přes Zpravodaj. A nakonec údajně měl prohlásit něco v tom smyslu, že se besedy stejně zúčastní nějakých 10 až 15 lidí. Plná sál by jej asi proto nemile překvapil.

 

Na rozlévání vína si pan starosta L. Šťástka čas najde, na přijití mezi obyvatele Masarykovy čtvrti už ne

 

Zpět