Aktualizace územního plánu neplatí. Rozhodl krajský soud - www.brnensky.denik.cz

24.01.2015 07:39

Brno, 23.1.2015 – Vítězství. Brněnští aktivisté se v pátek radovali v budově krajského soudu. Soudce David Raus vyhověl návrhu patnácti žalobců v čele s hnutím Nesehnutí na zrušení aktualizace územního plánu. Podle odpůrců mohly změny umožnit třeba výstavbu supermarketů nebo parkovišť v parcích. Platit tak bude původní územní plán schválený už v roce 1994.

Raus své rozhodnutí odůvodnil tím, že dokument je příliš vágní a nelze přezkoumat jeho správnost. „Není jasné, co přesně a jakým způsobem by se v Brně mohlo změnit," sdělil své rozhodnutí Raus a dodal, že proti rozhodnutí je možné podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Souhlasil tak se slovy jednoho z žalobců Michala Závodského z občanského sdružení Masarykova čtvrť. „Aktualizace byla velmi nebezpečná, především proto, že omezovala městskou zeleň. Přirovnal bych ji k Pandořině skříňce. Samo Brno neví, co by z ní při otevření vypadlo," vysvětlil Závodský.

Radost z verdiktu měla také Hana Chalupská z Nesehnutí. „Bylo to velké zadostiučinění pro tisíce lidí, které jsme u soudu zastupovali," řekla a dodala, že se plánují aktivně podílet na vzniku nového plánu.

Podle bývalého náměstka primátora Roberta Kotziana z ODS je rozhodnutí soudu krok zpět. „Brno se nemůže rozvíjet podle dvacet let staré předlohy. Teď hrozí, že za pět let nebude mít město žádný územní plán," postěžoval si Kotzian.

Nový územní plán nemůže vzniknout kvůli tomu, že soud v roce 2012 zrušil Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje, kterými se městský plán musí řídit. Proto Brno musí počkat na zásady nové. Kotzian také vedení města doporučí, aby se proti rozhodnutí soudu odvolalo.

Současný náměstek pro územní plánování Martin Ander ze Strany zelených ale rozhodnutí soudu vítá. „Je potřeba si však uvědomit, že materiál neobsahoval jen špatné návrhy. Počítal třeba s protipovodňovými opatřeními. Ty teď musíme do plánu zapracovat," vysvětlil.

Podle něj téměř sedm milionů, které město na přípravu aktualizace poslalo, nazmar nepřijdou. „Zpracovaly se za ně podklady, které využijeme do budoucna při přípravě úprav a nového plánu," vysvětlil náměstek.

Právník aktivistů Jiří Nezhyba vidí nedostatky aktualizace především v tom, že obsahuje chyby například v názvech ulic. „Dokument také podporuje zástavbu plochy na úkor zeleně ve městech," řekl.

Rozhodnutí soudu naruší navíc projekty developerů, kteří už začali stavět. Kvůli zrušenému materiálu skončily například plány s výstavbou sedmipatrového domu Neumann. „Tři roky jsme na projektu pracovali a teď přijde vniveč. Začneme plánovat od začátku," poznamenal ředitel společnosti Trikaya Alexej Veselý.

Dokument, který měl deset tisíc stránek, odsouhlasili bývalí brněnští zastupitelé loni v červnu. Reagovali tak na aktuální potřeby města, než vznikne v roce 2020 nový.

 

EMA ZEZULOVÁ

LENKA ŠKLUBALOVÁ

https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/krajsky-soud-zrusil-aktualizaci-brnenskeho-uzemniho-planu-20150123.html

Zpět